изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:15 EEST
Антоний Гълъбов: На изборите десните, ДПС и ГЕРБ правят крачка напред, а БСП и НДСВ - крачка назад    
ПолитикаСофия. БСП ще регистрира пореден спад във влиянието си в страната след изборите през 2003 г. НДСВ ще се движи към партия по-скоро с регионална подкрепа. ДПС най-вероятно ще се озове в ролята на партия с национално представителство.

 Това коментира за Агенция “Фокус” социологът Антоний Гъбълов. Обобщената кратка формула на изборните резултати според прогнозите на Антоний Гълъбов е: десните, ДПС и ГЕРБ правят крачка напред, а БСП и НДСВ - крачка назад. “Напълно очевидно е, че това няма да се усети веднага, но ще ускори промяната на партийната политическа система”. По думите на социолога БСП свива влиянието си в местната власт, а ДПС ще се появи на места, “на които традиционно не сме свикнали да виждаме негови представители”.
По отношение на прогнозите, че ГЕРБ и БСП ще имат приблизително еднакви резултати Антоний Гълъбов коментира: “Предполагам, че ГЕРБ ще имат по-добри резултати, но при всички случаи една нова политическа формация ще успее за вземе повече отколкото БСП, която традиционно присъстваше в местната власт. ГЕРБ разчита на много места на хора, които имат опит, на популярни лица”. Според социолога БСП е забавила своята модернизация именно защото е можела да разчита на много стабилни позиции в местната власт, а това не е пораждало нужда от реформа. “След тези избори реформата в БСП ще стане неизбежна”, посочи Гълъбов.
Попитан дали разчитането на успешни личности не важи и за десницата в лицето на техните успешни кметове Антоний Гълъбов отговори утвърдително: “Да. Там, където издигат нови кандидатури - те до голяма степен са също печеливши, най-малкото - достатъчно конкурентни”. Социологът очаква за десницата местните избори да са “стъпка нагоре”: “Те ще успеят да задържат част от успешните си позиции. Най-вероятно ще успеят да класират добре свои кандидати в общинските съвети”. Очаквам за десните политически формации местните избори да са глътка въздух, каза той.
“Ще имаме допълнително фрагментиране на местната власт спрямо съществуващите политически партии. На много места в общинските съвети няма да се изградят ясни мнозинства. В много фрагментираните общински съвети с представителство на различни партии трудно ще се постига единство”, посочи Антоний Гълъбов. Според социолога това допълнително ще забави професионализацията на местната власт.
На въпрос дали след като в общинските съвети няма да има ясно изразено мнозинство на дадена партия, то по същия начин ще стоят и генералните резултати за представянето на партиите, Антоний Гълъвов отговори: “ Най-вероятно да, защото общите резултати за представянето на партиите могат да бъдат измерени по-добре на базата на вота за общинските съвети, отколкото на вота за кметовете”.
Цветана ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

Антоний Гълъбов: На изборите десните, ДПС и ГЕРБ правят крачка напред, а БСП и НДСВ - крачка назад | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди