изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:00 EEST
ОЦЕНЯВАТ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЗИ В РАЗВИТИЕТО НА АГРАРНАТА НАУКА    
НовиниМинистърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил е приветствал научни работници, специалисти и служители в системата на Националния център за аграрни науки по случай 125-ата годишнина на земеделската наука в България по време на Дегустационно изложение "Даровете на родната земя". На него е присъствал и директорът на Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево Петър Петров. В приветственото си слово министърът е подчертал, че земеделската наука у нас е самостоятелно обособена в Националния център за аграрни науки и обхваща 42 самостоятелни научни звена, методологично, финансово и административно подпомагани от МЗП.

Благодарение на резултатите и от техните научни усилия, България днес е добре позната в Европа и в света както с оранжерийното си зеленчукопроизводство и с разнообразните си трайни насаждения, така и с продуктивното си животновъдство.
Зам.-министър Светла Бъчварова е посочила, че създаденият в Добруджанския земеделски институт сорт пшеница "Юбилей" при международното изпитване в Небраска, САЩ, е показал класата си като заел първо място в света. За периода 1980-88 г. са признати и районирани повече от 14 сорта пшеница. Сравними с постиженията на селекцията на зърнено-житните култури са тези при слънчогледовия сорт "Албена", който е своеобразен връх, е посочила Светла Бъчварова при честването на 125 г. аграрна наука у нас.
На изложението са били представени експонати на традиционни хранителни продукти, приготвени по нови рецепти и технологии, специализирани храни за ограничени нужди и биопрепарати с медико биологично предназначение, сокове, сиропи и др. В експозицията са били включени основни полски и нетрадиционно отглеждани зеленчуци, незаменими в българската кухня, разнообразни месни продукти, както и различни по вид и начин на приготвяне кисели млека, кашкавали и сирена.
 


Сходни връзки

ОЦЕНЯВАТ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЗИ В РАЗВИТИЕТО НА АГРАРНАТА НАУКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди