изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:48 EEST
Първанов: Учителската стачка мина всякакви граници    
ОбразованиеАз мисля, че процесът на преговорите е финализиран, каза президентът Георги Първанов по повод стачката на работещите в средното образование след церемонията по вдигане на националния флаг по повод Деня на народните будители.

В споразумението са предложени ясни и точни параметри за реформата в образованието и всичко останало е въпрос на някои детайли, посочи Първанов, цитиран от БГНЕС. В проекта за споразумение са заложени и доходите на учителите и повишаването на заплатите. Според държавния глава много отдавна децата и учителите е трябвало да бъдат в клас и са минати границите за това.
Снощи министър Вълчев също заяви, че че преговорите са приключили и от 1 ноември първото повишение на учителските заплати с 80 лв. вече е факт. Пред БНТ той обясни, че "ние отидохме до тавана на макрорамката на бюджета. Правителството трябва да следи политиката по доходите в страната и дисбаланс в този тип политика не може да има". Според Вълчев тепърва трябва да се инициира разговор на тази тема.
Правителството е силната страна в случая и това се доказа, защото много от колегите ни се върнаха на работа, каза пред “Фокус” Петя Могилска, преподавател в детска градина в столичния район Връбница. “Ние продължаваме да стачкуваме, защото нищо сигурно за следващата година не ни казват, а ни предлагат само едни делегирани бюджети”, посочи Могилска. Според учителката делегираните бюджети не гарантират никакво увеличение на работните заплати. Те трябвало да влезнат като пилотни проекти още 2007 г., но не всички директори били обучени да бъдат мениджъри.
Според Могилска въвеждането на делегираните бюджети ще доведе до закриване на учебните училища в малките села. Детската учителка изрази принципно несъгласие с начина, по който правителството хвърля в публичното пространство делегираните бюджети, от които 80% трябва да са за учителски заплати. “Ние няма да вземаме веднага тези пари, а едва след като директорите платят тока, водата, парното, разходите за издръжката на едно дете в училище. Затова казвам, че нищо сигурно не ни се дава за следващата 2008 г. и затова продължаваме да стачкуваме”, заяви столичната преподавателка.
След срещата на учителите с образователния министър Даниел Вълчев вчера синдикатите заявиха, че не са сигурни дали от днес ще получат обещаното увеличение с 80 лева. Те подчертаха, че борбата им продължава в парламента, където беше внесен проектобюджета за следващата година. Те ще настояват пред депутатите от комисията по образованието за още 80 милиона лева за повишаване на заплатите между първото и второто четене на проектобюджета. dir.bg
 


Сходни връзки

Първанов: Учителската стачка мина всякакви граници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди