изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:22 EEST
ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТЪТ "ДОБРУДЖА-КООПЕРИРАНЕ БЕЗ ГРАНИЦИ"    
НовиниНа пресконференция вчера бе обявен краят на продължилия 11 месеца проект трансграничен проект "Добруджа- коопериране без граници". Партньори по него бяха евро-инфо центровете и търговско-промишлените палати на Добрич и Контанца. Проектът бе финансиран от програма ФАР-Трансгранично сътрудничество. Неговата цел бе да допринесе за местно икономическо развитие чрез стимулиране създаването на нов бизнес и развитие на трансгранично коопериране и търговия в регионите на Добрич и Констанца. 60 фирми от двете страни на границата са участвали в проявите, продължили от декември 2006 г. до ноември 2007 г.

Първата фаза на проекта бе проучване интереса на фирмите за участие. Бяха изпратени анкети до повече от 150 потенциално заинтересовани фирми и неправителствени организации от Добрич и региона. Обратна информация е получена от 55 от тях- Проведени са две срещи на разменни начала. В първата среща на 21 и 22 юни в Добрич са участвали 30 български и 18 румънски фирми, а във втората - от 28 до 31 август в Констанца - по 20 от двата региона. В рамките на проекта бяха разработени информационни материали за свободно движение на стоки и услуги по 1000 за стоки и 1000 за услуги, съответно на български и на румънски език. От 28 до 31 август в Констанца бе проведен и семинар "Свободно движение на стоки и услуги". Обновен бе и клуб "Евро Добруджа", създаден по предишен проект. "Добруджа - коопериране без граници" завърши с българо-румънско изложение в Констанца в края на октомври.
Има информация от някои фирми, участвали в проекта, които вече имат сключени сделки. От други участници просто няма постъпила обратна информация, каза ръководителят на проекта от българска страна Таня Гичева. Тя посочи, че фирма за проточни бойлери "Релакс" от Каварна вече е получила възможност да ги предлага в търговската база на "Кома"" в Румъния и при последното посещение в северната ни съседка са търсени партньори за гаранционна поддръжка и сервиз. Чрез "Комат" ще се представя на румънския пазар и добричката фирма "Пластик". ЕТ "Марияна Великова", която предлага прежди на български производители и ръчно плетени облекла, е направила първо зареждане в румънски магазини. Има и нови поръчки. Получила е и предложение да се представи на едно от големите модни изложения в Констанца, съобщи самата Марияна Великова. Според нея, именно работата по такива проекти дава възможност за дребни бизнес да излезе на пазара в Румъния.
Екипът на ТПП и ЕИЦ в Добрич, който е работил по проекта е Таня Гичева, Веселина Стоянова, Светлозар Стоянов и Георги Колев
 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТЪТ "ДОБРУДЖА-КООПЕРИРАНЕ БЕЗ ГРАНИЦИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди