изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:22 EEST
ВЕТЕРАНИТЕ НА АНСАМБЪЛ "ДОБРУДЖА" СЕ СЪБРАХА НА СРЕЩА    
КултураВълнуваща среща събра в края на миналата седмица ветераните на ансамбъл "Добруджа".

Мястото на събитието бе ресторант "Стара къща" и въпреки очакванията, че на поканата ще откликнат около 50 души са присъствали 80. Организатори на срещата бяха хореографът и родоизследовател Иван Жечев и композиторът Петър Крумов.
По стара българска традиция - с хляб и сол, бяха посрещнати ветераните на ансамбъл "Добруджа" - музиканти, певци и танцьори, разказа за НДТ Иван Жечев. Едни от първите певици-самодейки - Настя Павлова, Радка Минова, Анка Димитрова и др., са подарили цветя на Петър Крумов, който е бил главен художествен ръководител на "Добруджа" от 1957 до 1983 година. По време на неговото ръководство ансамбълът постигна големи успехи в областта на певческото, танцовото и музикалното изкуство, коментира Иван Жечев.
Срещата на ветераните е била открита от Иван Жечев. В приветствието си към танцьорите, певците и музикантите Петър Крумов е подчертал стойността на ансамбъла като институция за популяризиране и съхраняване на българския народен танц и добруджанския автентичен фолклор. След вдигнатите наздравици срещата е продължила с много настроение, песни и танци. Една от първите певици на ансамбъла Димитричка Кайбашева запяла добруджанска песен и повела първото хоро. Вълнуващи са били изпълненията на музиканта Иван Стоянов-Чането. Въпреки недоброто си здравословно състояние той грабнал акордеона и подкарал бавно хоро, а след това зълвенска ръченица. За настроението на присъстващите са допринесли и семейство Владка и Стефан Павлови, които са били певица и музикант, едни от първите в професионалния ансамбъл. Участниците в срещата са си направили много снимки за спомен.Те са си обещали събиранията им да станат традиционни и да се провеждат всяка година пред ноември.
Ансамбъл "Добруджа" е създаден през 1954 година като самодеен колектив. На 22 март 1970 година става професионален ансамбъл. НДТ

 


Сходни връзки

ВЕТЕРАНИТЕ НА АНСАМБЪЛ "ДОБРУДЖА" СЕ СЪБРАХА НА СРЕЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди