изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:17 EEST
Търсят най-добрия град за живеене в България    
ЛюбопитноНай-добрият град за живеене ще се опитат да открият чрез специално проучване "Дарик", "24 часа" и информационния сайт DarikNews.bg

Паркове и детски градини, главни улици и места с достъп до безжичен Интернет, климатични особености и възможности за релакс - тези и още 35 внимателно подбрани критерии бяха инспектирани от репортерите на Дарик радио и вестник "24 часа" в рамките на повече от два месеца.

Наречете го "град на мечтите", любимо място за прекарване на всички 24 часа от денонощието или просто отличен град за живеене. Наречете го както искате, но само след месец ще разберете кой град печели в проучването, което освен, че ще определи победител, ще оформи и изчерпателен Топ 35 на градовете в страната.

Целта е да се открият онези места в България, където все пак може да се живее добре, въпреки трудностите. И тъй като "трафик" и "замърсяване" е на първо място в бележниците на новоизбраните кметове, организаторите са решили да погледнат отвъд този скучен спор и да открият другите неща, които превръщат един град в приятен за живеене.

Проучването "Кой е най-добрият град за живеене в България?" няма за цел да определи най-значимите финансови, промишлени, еди-какви-си населени места у нас. Спот-светлината на вниманието осветява само онези големи и малки неща, които превръщат един град в привлекателно място за активна работа и пълноценна почивка. При това - за модерния, градски, активен човек.


И тъй като става дума за модерен човек, който живее в 2007 година и очаква с нетърпение новостите на 2008, не се учудвайте на някои от по-странните критерии.

Съвременният човек има нужда от безжичен Интернет в центъра на своя град, от място, където да изпие чаша хубаво кафе, от повече слънчеви дни, от магазини, които работят до късно, защото той може да пазарува само след 19 ч, от центрове за почивка, разположени на не повече от 45 минути пътуване от апартамента му и т.н.

Ще откриете как точно критерий "брой слънчеви дни" изстрелва даден град с една позиция напред. После ще разберете защо при критерий "зелени площи" е важно не само процентното съотношение, но и правилното им разположение в сърцето на града.

Близостта до море/планина/курорти е важна, но не е задължително тези природни дадености да са в самия град. Ако всички те са на няколко минути път с кола, даден град може да получи допълнително точки, за сметка на друг, който разполага само с река почти в центъра си.

Когато се изследват детски градини и площадки, градове със свръхмодерни такива, могат неочаквано да получат ниска оценка, ако за място в тези градини се чака с години.

Проверяват се всички компоненти, които превръщат един град не просто в красив, притегателен за инвестиции или богат, но в град, който предлага още възможности за модерния човек.

За някой един град трябва да предлага неизброимо добри възможности за прекарване на свободното време. Например Ванкувър, класиран преди две години на първо място от Economist Intelligence Unit, набра много точки, заради това, че разполага с уникален климатичен микс - можеш да акостираш своята яхта в сърцето на града, да караш ски в ски-курорта Уистлър, да тичаш по крайбрежна алея или да се усамотиш в лятната си вила на близкия остров Виктория. И всичко това - на час разстояние от центъра на Ванкувър.

Компанията Mercer Consulting твърди, че най-добрите градове за живеене в света са Цюрих и Женева (Ванкувър остава на трето място). Списание Monocle класира на първо място Мюнхен, следван от Копенхаген и Цюрих.

Резултатите от специалното проучване на Дарик радио и вестник "24 часа" ще бъдат обявени в първата седмица на декември.

Критериите:


1. Брой слънчеви дни


2. Средна януарска/юлска температура


3. Зелени площи


4. В близост до море/река/планина/курорти


5. Качество на въздуха (замърсяване)


6. Указателни табели по улиците и спирките


7. Пейки на обществени места


8. Достъпност за инвалиди


9. Детски площадки и градини


10. Алеи за велосипедисти


11. Хармонична архитектура


12. Брой улични часовници


13. Хубава "главна" (пешеходна) улица


14. Възможност за спорт в града (работещи басейни, стадиони, спортни площадки и др.)


15. Улични тоалетни


16. Летище


17. Дневна тарифа на такси (на км.)


18. Брой места за паркиране


19. Престой в задръствания


20. Wi-Fi (безжичен) Интернет на обществени места


21. % Интернет ползватели


22. Работно време на магазини (до късно, събота и неделя)


23. Брой ресторанти с различна национална кухня


24. Място да пиеш хубаво кафе в центъра


25. Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти)


26. Наличие на апаратура за лечение на инфаркт (в близост до 1 час от населеното място)


27. Брой зъболекарски кабинети и клиники


28. Брой денонощни аптеки


29. Брой университети/елитни гимназии/частни учебни заведения


30. Действаща опера/кино/театър


31. Организиране на концерти, фестивали и др. събития


32. Местен печат/радио/TV/сайтове


33. Толеранстност към сексуална ориентация


34. Толерантност към етническа и религиозна принадлежност


35. Убийства


36. Самоубийства


37. Обири


38. Кражби на автомобили


39. Безработица


40. Инвестиции

 

Градовете:

Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София, Кюстендил, Благоевград, Видин, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Казанлък, Кърджали, Перник, Ямбол, Монтана, Димитровград' Търговище, Ловеч, Силистра, Дупница, Горна Оряховица, Свищов, Смолян, Сандански, Самоков, Лом, Севлиево.

yellow.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ "ДОБРУДЖА"

 


Сходни връзки

Търсят най-добрия град за живеене в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди