изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:47 EEST
Искат виновниците за смъртта на 11 340 български евреи    
ОбществоЩе търсим виновните за депортирането на 11 343 евреи от Беломорска Тракия и Македония, които са били под българско управление и Западните покрайнини, в нацистките лагери на смъртта.

Това заяви новият председател на организацията на евреите “Шалом” Максим Бенвенисти пред "Фокус". 11 343 старци, жени и деца са били транспортирани с конски вагони в началото на март 1943 г. до Ломското пристанище, откъдето с шлепове са закарани до Виена и предадени на нацистите за изтребление. От тези 11 343 души живи са останали 9, каза Бенвенисти. Това изселване не е извършено от нацисти, от германци, то е извършено от български полицаи, кметове, чиновници по нареждане на български министри и осъществено от българска администрация.
“Трябва да се каже истината, за да не може никой вече след време, когато се забравят нещата, да разкаже по друг начин тази история. А тази история е, че за това няма вина българският народ, а българската власт и нейната администрация”, добави той.
В "Шалом" членуват няколко хиляди евреи. В България има само една организация на евреите, което е голяма рядкост, в сравнение с практиката по света, сподели новият председател.
dir.bg
 


Сходни връзки

Искат виновниците за смъртта на 11 340 български евреи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди