изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:36 EEST
Доставката на "Майкрософт" за държавата отива в прокуратурата    
НовиниДве граждански организации ще сезират днес прокуратурата за готвения от Министерството на държавната администрация нов договор за купуване на софтуер от "Майкрософт". Това обявиха вчера от фондация "Отворени проекти" и гражданска инициатива "Справедливост".

Сигналът до прокуратурата е по повод обявената от ведомството на Николай Василев обществена поръчка, с която се търси доставчик на 60 000 лиценза на "Майкрософт" за държавната администрация. Според адвоката на двете сдружения Иван Груйкин обявената процедура може да се тълкува като престъпление по служба, което цели да облагодетелства компанията на един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс.
Освен прокуратурата ще бъдат сезирани и Агенцията за държавна финансова инспекция, която по Закона за обществените поръчки има правомощия да спре процедурата. Двете сдружения обмислят и как да сезират КЗК, която също е контролен орган по закона, но жалба пред нея може да подава само участник в процедурата.
Стойността на поръчката е около 90 млн. лв., т.е. 1 софтуерен пакет излиза по около 1500 лв. - цена, която неколкократно надвишава пазарната. При пускането на обявата Николай Василев каза, че ще организира конференция, която да изясни дали чиновниците могат да ползват безплатен софтуер с отворен код, и ако бъде убеден, щял да прекрати обществената поръчка. Крайният срок за подаване на офертите е 10 декември. segabg.com
 


Сходни връзки

Доставката на "Майкрософт" за държавата отива в прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди