изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:31 EEST
НСОРБ: НОВИЯТ БЮДЖЕТ - КРАЧКА СЪС 17 ГОДИНИ НАЗАД    
НовиниУправляващите правят децентрализация с обратен знак, негодуват общинари

Управляващите внасят проектозакона за държавния бюджет без той да е съгласуван с Националното сдружение на общините в Република България, както предвижда законът, съобщи пред журналисти зам.-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Добрич Детелина Николова. Тя посочи, че сдружението е внесло протокол за разногласия. То не е съгласно с някои от промените, заложени в новия закон за бюджета. Твърди се, че по този начин се прави крачка назад със 17 години в механизмите за финансиране на общините и децентрализацията. Едно от основните им притеснения е  отпадане на преотстъпения данък върху доходите на физически лица и замяната му със субсидия. Това ще демотивира общините да бъдат допълнителен фактор за икономически растеж и ще засили потребителския подход за искане на повече субсидии, твърдят от НСОРБ. И настояват да се запази досегашният механизъм за споделяне на приходите от ДДФЛ. Те негодуват и срещу заложеното 12-процентно съкращение на общинската администрация. В първоначалния вариант на закона такова съкращение е било предвидено само за държавната администрация, но след това е направена промяна. Ако тези съкращения станат факт, общините ще имат сериозен проблем поради недостиг на кадри, коментира Николова. И добави, че и сега общините изпитват остър дефицит на специалисти от средно и висше ниво инженери и строителни техници. Масово нямали главни архитекти или главни юрисконсулти. Съкращенията няма да позволят на общините да изпълняват допълнително вменяваните им с различни нормативни актове дейности.  По този начин се поставя под угроза по-нататъшното укрепване на местния административен капацитет за ефективно усвояване на европейските фондове.
Д. Николова изрази притесненията си от изказване на премиера, че управляващите ще помогнат "на нашите кметове да изпълнят обещанията си". Надява се, че става въпрос за българските кметове, а не само за тези на управляващата коалиция. Тя предлага на сайта на Министерството на финансите да се публикува подробна информация на коя община какви субсидии се превеждат, за да има максимална прозрачност.
"Продължава остарялата практика да се определят "отгоре" средни брутни работни заплати по общини, които не отчитат големината на общината, обхвата и обема на предоставяните услуги и не са съобразени с образованието и квалификацията на персонала. Различията в определените средства за общини от една и съща категория достига до 53%, което не е обяснимо. За смекчаване на негативните последици от тази практика могат да се разширят правомощията на общинските съвети да увеличават средните брутни работни заплати на общинската администрация при наличие на собствени приходи. С Проектозакона не се осигуряват около 70 млн.лв. за изпълнение на допълнително възложени ангажименти на общините" - твърдят още от НСОРБ. Това са средства за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, за спасителни операции и извършване на неотложни аварийно възстановителни работи, Не са осигурени средства и за: поддръжка на съоръженията за улично осветление; енергийни обследвания на сградите, подлежащи на задължително сертифициране по Закона за енергийната ефективност; за разработване и прилагане на стратегически карти за шум и планове за действие от общините, за противопожарни изисквания към детските заведения; обезопасяване на стари и самосрутващи се сгради, зелена система, осигуряване на достъпна архитектурна среда и т.н., се посочва в декларацията на НСОРБ.
 


Сходни връзки

НСОРБ: НОВИЯТ БЮДЖЕТ - КРАЧКА СЪС 17 ГОДИНИ НАЗАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди