изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:16 EEST
НЦИОМ: 50,6% от българите са убедени, че правителството ще успее да изкара пълния си мандат    
Общество50,6% от българите са убедени, че правителството на Сергей Станишев ще успее да изкара пълния си мандат, а близо една четвърт (23,8 на сто) са на противоположното мнение, показват данни от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/.

Изследването е проведено от 10 до 15 ноември сред 1000 пълнолетни граждани и резултатите бяха представени от ръководителя на НЦИОМ Лидия Йорданова по време на дискусия "След местните избори - накъде?".

Въпреки резервите си към работата на кабинета, хората не виждат все още политическа формация, която да е готова да поеме властта, отчитат социолозите.

Данните от електоралните настроения показват, че ГЕРБ стои най-добре, ако към днешна дата говорим за бъдещия парламентарен вот, но анкетираните се затрудняват в момента да преценят дали тази политическа формация е готова да управлява в по-близко време, коментират от НЦИОМ.

Най-скептични за бъдещето на кабинета са представителите на елитните обществени прослойки - образованите, жителите на столицата, симпатизантите на всички партии извън БСП и ДПС, показва проучването. Според Лидия Йорданова подобна позиция на елита по принцип е неблагоприятна за всяко управление.

81% от българите споделят мнението, че през последния месец расте влиянието на партия ГЕРБ. "На този фон доста скромен изглежда делът на убедените, че БСП разширява влиянието си напоследък - 9%", каза Йорданова.

Една трета от привържениците на БСП са убедени, че партията е във все по-добра кондиция напоследък, а малко повече - 11%, посочват, че расте влиянието на ВМРО, според проучването.

От НЦИОМ отчитат намаляване на одобрението за работата на държавните институции и медии, изключение прави само армията. "Няма съмнение, че оценките за работата на основните държавни институции се дават на фона на впечатленията от отминалите местни избори", каза Лидия Йорданова.

На пръсти се броят политиците, одобрението за работата на които взема връх над неодобрението. Това са президентът Георги Първанов, столичният кмет Бойко Борисов, Стефан Данаилов, Меглена Кунева, Ивайло Калфин, Гергана Грънчарова.

Бойко Борисов разширява влиянието си след местните избори и оглавява ранглистата на най-одобряваните български политици с 66%, следван от президента Георги Първанов, който се ползва с доверието на 62% от българите.

"С изключение на министрите Стефан Данаилов, Ивайло Калфин, Гергана Грънчарова, Румен Петков и Пламен Орешарски, членовете на кабинета се ползват с доверието на под една пета от избирателите", каза Лидия Йорданова.

По думите й това е стойност, съизмерима с доверието към правителството като цяло - 19 на сто от българите одобряват работата на кабинета за последния месец. Най-изразителен ръст на общественото доверие след изборите НЦИОМ регистрира при Бойко Борисов и при Пламен Юруков.

Лидерът на ГЕРБ добавя четири пункта одобрение към своя рейтинг, той е одобряван масово от избирателите на ГЕРБ, но и от половината привърженици на БСП и от две трети от симпатизантите на СДС.

Лидерът на СДС Пламен Юруков успява да удвои одобрението за своята работа за последния месец и очевидно получава добра оценка за постигнатото на местните избори, сочат данните на социолозите.

"Може да се предполага, че Юруков, укрепвайки своите позиции, ще направи възможното да изтегли нагоре и електората на СДС", коментира Йорданова. Подчертана симпатия към Пламен Юруков НЦИОМ регистрира сред симпатизантите на СДС и на ДСБ.

Според 43% от българите икономическото състояние на страната се е влошило след присъединяването на България към ЕС, 46% смятат, че остава същото, а за 6,2% то се е подобрило. Половината (50,6 на сто) смятат, че материалното им положение е останало същото, докато 7,2% посочват, че то се е подобрило.

actualno.com

 


Сходни връзки

НЦИОМ: 50,6% от българите са убедени, че правителството ще успее да изкара пълния си мандат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 7.52 секунди