изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:39 EEST
"ВИВА ФЕНИКС" ЩЕ ИЗСЛЕДВА НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ И ЯНУАРИ    
ЗдравеУправителите на медицински център "Вива Феникс" д-р Недко Велков и д-р Искрен Димитров пред НДТ

- През октомври медицинският център, ръководен от Вас, започна работа по програма за ограничаване на остеопорозата на Министерството на здравеопазването. Бихте ли споделили с читателите ни на какъв етап от реализацията е вече тя?
Д-р Велков: По програмата за ограничаване на остеопорозата медицински център "Вива Феникс" стартира дейността си през средата на октомври. В нея се предвиждаше едно ограничение на квотата на хората, които можеше да бъдат включени. Този лимит беше изпълнен още в средата на месец ноември. Но ние обявихме предварително, че програмата ще действа до края на ноември и същевременно разширихме, доколкото можахме, параметъра на гражданите, които можеха да бъдат обхванати. Имам предвид съфинансирането на медицинския център с трайно намаление на цената за всички, навършили 55-годишна възраст жени, а не както по програмата се предвиждаше - да бъдат включвани жени на такава възраст с определени показатели по време на самото изследване. И във връзка с всичко това, независимо че медицинският център беше изпълнил квотата, ние продължихме до края на ноември да преглеждаме всички желаещи жени.
- Колко беше квотата, колко души преминаха до средата на ноември?
Д-р Димитров: Квотата беше от 200 души, които можеха да бъдат включени в програмата, т. е. 200 жени, навършили 55 години. Веднага искам да подчертая, че с нашата ангажираност и с нашето съфинансиране броят на тези жени е повече от два пъти в сравнение със зададената от министерството цифра. Нещо, което е заслуга на медицинския център и което, надявам се, ще бъде оценено от обществеността. Също така бяха направени допълнителни усилия за разширяване на графика. Беше отворен за изследване кабинетът и в съботните дни - създадена бе допълнителна организация, това бе и допълнителен ангажимент на персонала. Смятаме, че в една максимална степен сме осигурили възможност да се възползват жените в Добрич и  Добричка област от тази привилегия, която програмата осигури.
Д-р Велков: Въпреки огромния интерес, все пак лечебното ни заведение има определен капацитет, който не би могъл да бъде надвишен въпреки нашето огромно желание. Защото методиката, апаратурата е такава, че не може да обхване неограничен брой хора, желаещи да бъдат изследвани за определен период от време. Във връзка с това ние взехме решение да увеличим графика в съботните дни.
- Освен жени на 55 години, потърсиха ли ви и други пациенти?
- Интересът беше огромен. Именно във връзка с очаквания огромен интерес ние намалихме цената и за всички останали. Имаше много такива заявки и желания от граждани, които искаха да бъдат прегледани. Ние бяхме принудени, за да откликнем на тяхното желание, значително по-рано да отпуснем един график за месец декември. Той вече е запълнен. И това е благодарението на решението, което взехме с д-р Димитров.
Д-р Димитров: Огромният интерес показва до голяма степен и предварителната информираност на хората за нашата работа на тема остеопороза, която датира от 2001 г. Има региони в страната, където понятието остеопороза още е твърде малко познато. За това отчитайки този интерес, решихме да разширим обхвата на програмата, тя да излезе извън рамките на лимитираното време и вече ние като търговско дружество да дадем собствен принос с една нова позиция - отново отстъпка в цената през декември, в който тя ще бъде с 30 процента по-ниска - тоест 46,20 лева. Въпреки това графикът за декември вече е запълнен. Нещо, което изключително ни радва, защото това показва едно ново отношение към собственото здраве на жените в Добрич. Най-правилното третиране на проблема остеопороза е превенция. Лечението е много скъпо, последиците са изключително тежки и когато заболяването е развито, това, което може да се направи, е много по-скъпо отколкото профилактиката.
- Бихте ли припомнили с какъв апарат се извършват прегледите?
Д-р Велков: Апаратурата, с която се осъществява рентгеновата остеометрия, е на американска фирма и е създадена само и изцяло за диагностика на остеопорозата. Методът е единствено признат от  Международната остеопорза фондация като златен стандарт за поставяне на диагнозата. Това е и единственият остеометричен метод, с който може да се проследи ефектът от лечението. Тази методика се прие и от Българското ендокринологично дружество, от Българското дружество по клинична дензитометрия. Бяха написани и алгоритми за поведение при поставяне на тази диагноза, където ясно и точно си намери мястото рентгеновата дензитометрия като единствен метод, който трябва да бъде прилаган. За вашите читатели трябва да се отбележи с много голям акцент, че утразвуковите методи, които все още са много разпространени в Европа, в частност и в България и които имат място да продължат да действат, не са методи, с които може да се поставя диагноза. Говоря за апарати, които изследват пета, горен и долен крайник. Те ще бъдат използвани  в бъдеще само за ориентир дали определен пациент има някакъв повишен риск от счупване. Но резултатите от изследване с такъв апарат не бива в никакъв случай да се използват, за да се постави диагноза остеопороза. Това може да стане само с рентгеновия метод на четирите лумбални прешлена в областта на кръста или на бедрената шийка. Това е информация от последния конгрес на ендокринолозите, който беше преди броени седмици в Пловдив. Това е консенсус, който беше приет в национален аспект сред всички специалисти, работещи по този проблем. Според него пациент, при който е установен Т-скор под 0 с отрицателна цифра, независимо, че се счита за нормална костната плътност, ако е жена в менопауза или мъж, нахвърлил 50-годишна възраст задължително трябва да се насочи за изследване чрез декса скенер.
Д-р Димитров: Наред с тези хубави неща, които казахме, както често се случва с хората, които се опитват да направят нещо добро, имаше и моменти на негативизъм. Той се изразяваше в упреците от страна на тези жени, които не успяха да се включат в програмата, тъй като са закъснели или пък не им е осигурена възможност. Но нека все пак да знаем, че става въпрос за програма, която е ограничена и във времето, и във финансовите средства. Всичко, което беше възможно, смятаме, че сме го направили. Не бяха малко обаче и случаите, в които нашите служители на "Регистратура" понесоха сериозни упреци за това, че не са осигурили възможност за всеки, който желае да бъде включен.
Д-р Велков: Колкото и нескромно да прозвучи това, аз искам съвсем откровено да изкажа нашата гордост от всичко, което се случи през последните две години и половина в нашия град, всичко, което успя да направи медицински център "Вива Феникс". А именно -  въведохме тази методика в Добрич, жителите на града се възползват от златния стандарт за диагностика. След което бяхме акредитирани за национален център по остеопороза. Само девет центъра в страната в шест града работят по програмата. Целият наш екип, който работи по националната програма -   д-р Зинаида Михайлова - като рентгенолог, който изпълнява дейността и всички останали, които работим по нея, се гордеем със социалната придобивка, която успяха да получат гражданите на Добрич и областта. И сега е моментът, в който да кажем една новина: Във връзка с огромния интерес периодът с 30 процентната отстъпка от цената за една анатомична област ние, управителите на медицински център "Вива Феникс", решихме да продължи до края на януари 2008 г. Ще помолим само пациентите, които искат да се запишат за януари, да се презапишат през декември. При цена 66,00 лв, те ще заплащат 46,20 лева за изследване на една анатомична област.
- А очаквате ли някакво продължение на програмата през следващата година от страна на Министерството на здравеопазването?
Д-р Димитров: Да, това наистина би било чудесно и ние очакваме тази програма да бъда продължена. По принцип обхватът й във времето е до 2010 година . Така че, надяваме се през следващата година отново да има изпълнение. Но тъй като нещата не са в наши ръце, а на ниво Министерство на здравеопазването, ние не можем предварително да съобщим на гражданите какво точно ще бъде действието и дали ще бъде повторено в този вид или ще има видоизменение.
Д-р Велков: Със сигурност можем да обещаем едно - ние ще продължим да работим в тази насока и ще направим всичко възможно за нашите съграждани финансовите условията за тях да бъдат облекчени.
 
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

"ВИВА ФЕНИКС" ЩЕ ИЗСЛЕДВА НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ И ЯНУАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди