изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:44 EEST
СЪРБИЯ ИСКА АКЦИИ ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ    
НовиниЗаради визите, туристопотокът от Сърбия е намалял със 74 процента. Въпросът за Косово е опасен и трябва да се реши само със споразумение, заяви в Добрич посланикът на Сърбия у нас Данило Вучетич

Има интерес от сръбска страна за закупуване на акции от бъдещата АЕЦ "Белене", съобщи в Добрич сръбският посланик у нас Данило Вучетич. Сърбия няма ядрени мощности и е заинтересована да вложи капитали чрез  компании, които да имат свой дял в централата. Идеята е Сърбия да внася еленергия от атомната ни централа.  Намерението е да се закупят акции от тези, които ще са предвидени за чуждестранни компании, обясни дипломатът. Той каза, че стокообменът между България и Сърбия се очаква за тази година да възлиза на близо 600 милиона долара. Експортът на български стоки е два пъти по-голям от този на сръбски стоки. На 70-80 милиона долара възлизат българските инвестиции в Сърбия. Сръбският "Делта холдинг" пък притежава 85 на сто от акциите на веригата магазини "Пикадили" и има намерение да стане лидер в тази област на българския пазар. Голямо значение се отдава и на три важни инфраструктурни проекта, отбеляза дипломатът. Сред тях е строителството на магистралата Ниш-София. До 2010 година трябва да са готови и отсечките Бургас-Калотина и Калотина-Ниш. Предвижда се модернизация на железниците. Залага се и на проект за транзит на газ.
Въвеждането от България на визи за гражданите на Сърбия след влизането на страната ни в Европейския съюз е довело до отлив на 74 на сто от сръбските туристи у нас, каза дипломатът. Той посочи, че през миналата година около 400 000 сърби са идвали на почивка по нашите морски и ски-курорти. И двете страни работят за разрешаване на проблема. Сръбската страна полага усилия пред Европейската комисия, за да попадне в "бялата" шенгенска листа. Подкрепя и българското предложение за "зона 50" или възможност за безвизово пътуване на живеещите в 50-километровата зона около границата.
Въпросът за Косово е опасен и крупен прецедент, който модерната история не познава - да се провъзгласи независимост и тя да се признае, каза посланикът. Той смята, че въпросът за Косово може да бъде решен само в резултат на споразумение. По думите му, обявяването на едностранна независимост, както предлагат албанците, е противоправно. Ако решението на проблема бъде наложено със сила, то този проблем ще остане отворен, обясни дипломатът. Той добави, че Сърбия влага доста голяма енергия и е много заинтересована от решаването на проблема. Тя настоява да се намери механизъм за защита на сръбското малцинство в Косово и да се решат културно-историческите спорове между Косово и Сърбия. Сърбия е готова да допусне косовски институции да управляват Косово, стига районът да стане демилитаризирана зона и границите да не се променят, подчерта Вучетич.
 


Сходни връзки

СЪРБИЯ ИСКА АКЦИИ ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди