изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:04 EEST
ХУМАННИЯТ ЛЕКАР ЛЕКУВА ЧОВЕКА,А ВЕТЕРИНАРНИЯТ - ЧОВЕЧЕСТВОТО    
НовиниТенденция на увеличаване на животните-диабетици и на туморните образувания при домашните любимци отчита главният лекар на Ветеринарна клиника "Вива Вет"


Д-р Добрин Добрев работи като ветеринарен лекар в Добрич от 1994 г. За кратко е бил и участъков лекар, но не е напускал града. Казва, че ветеринарната медицина първоначално му била хоби. Всичко започнало когато през 1987 г. постъпил в казармата като гвардеец. А в гвардията винаги имало служебно куче. Така, когато разбрали, че той е приет за учи ветеринарна медицина, веднага го изпратили на 6-месечна школа за водачи на кучета. Оттам започнали заниманията му. Така в гвардията бил първият му досег с ветеринарната медицина. Учел се под ръководството на подп. д-р Филипов, който по онова време бил от малкото специалисти по кучетата. Разполагал с медикаменти, непознати за България и апаратура, недостъпна за останалите ветеринари. "Тогава ветеринарната медицина преди всичко се свързваше със селскостопанските животни, а домашни любимци имаше сравнително малко", обяснява докторът. Така от гвардията до днес вече като главен лекар на частна ветеринарна клиника в Добрич д-р Добрев се занимава със здравето на домашните любимци. А в продължение на пет години се грижел за животните в зоопарка, когато там имаше хищници. Повече от пет години работеше и с Българо-немска помощ за животните като е извършил кастрация на хиляди бездомни кучета. Само за 4 години е оперирал 6000 кучета - основно женски. На ден е имал по 30 операции. Казва, че е броил операциите си само до четвъртата година. След това престанал да им води отчет, но и така броят на кастрираните животни бил по-голям от броя на бездомните кучета, които се водели по официална статистика в Добрич при старта на програмата за опезпаразитяване и кастрация на бездомните четириноги.
"Разнообразието на патологията в нашата работа е огромно. Няма профилираност, няма специализирани клиники", обяснява д-р Добрев. И посочва, че в Западна Европа тези неща са регламентирани. Така у нас няма Център за хемодиализа на животни, каквато има в Берлин. Добият ветеринарен лекар трябва да е отличен интернист, хирург, образен диагностик, физиотерапевт, акушер, стоматолог, твърди д-р Добрев. Според него, професията му е много изтощаваща, но и много благородна. "Ветеринарните лекари имат оценка от обществеността, контингента от хора, с които работят са много благородни и добри. Зъл човек не би оказал помощ на страдащо същество", обяснява лекарят. И разказва, че често се е случвало хора, които са намерили на пътя ранено животно, да му го водят за лечение.
Един от най-тежките му случаи, както емоционално, така и като лечение, е кучето Арнолд. Преди няколко години в града бяха намерени няколко мъртви кучета живи одрани, най-вероятно в изпълнение на някакъв зловещ ритуал. Арнолд бе единственият, подложен на тези мъчения, който все пак бе оцелял, макар и в изключително тежко състояние. Той бе намерен в навечерието на Коледа. С перфектен разрез над очите целият скалп на главата му беше свален. Беше с остъргана мускулатура до череп, припомня си д-р Добрев. Клепачната му мускулатура също е била отрязана. Той единствен беше оцелял от няколкото свои събратя, подложени на това мъчение. "20 дни беше полужив. Операцията му продължи много часове, но бе успешна. Беше изпаднал в депресия. Успяхме да го върнем към живот, но беше жива кукла. Създанието му беше блокирано. Стоеше и гледаше само в една точка. Още повече, че бе обречен от мъчителите си да спи с широко отворени очи, тъй като бе срязана клепачната му мускулатура", разказва докторът. Трудно било да го върнат отново към живота, да активизират съзнанието му. Първоначално опитвали да го извеждат сред природата, но не дало резултат. Накрая д-р Добрев предложил много елементарно, но ефикасно лечение - женска. Първо му я показали отдалеч. На следващия ден - малко по-отблизо. Отделените феромони на третия ден накарали Арнолд да стане на крака. Така възвърнал отношението си към себеподобните още първия месец. Към хората успял едва в Германия, където е осиновен от рехабилитаторка и се чувства много добре и е съвсем нормално куче, което спи с отворени очи,  казва д-р Добрев, който преди две години му е бил на гости. Медикът споделя, че възстановяването на кожата на Арнолд е било много продължително и трудно За пластиката е вземана кожа от дупето и хълбоците му. Половин година д-р Добрев е работил, за да изгради градулационна тъкан върху черепа. Друг тежък случай е била немска овчарка с тумор на млечната жлеза, който бил 20 на сто от теглото на кучето. Образованието се влачело по земята. Затова стопанинът на кучето му бил ушил корсет. Във Варна го прегледали двама лекари - ветеринарен и хуманен, дори започнали да го оперират, но по средата се отказали.
Наскоро го търсили да лекува папагала Розела, чиято човка се деформирала и не можел да приема храна. Варненските лекари само периодично му подрязвали човката. Лабораторията при ветеринарна клиника "Вива вет" установила наличието на акар, който причинявал деформацията, тъй като се хранел с рогова тъкан. След като унищожили акара, успели да излекуват папагала.
Д-р Добрев разбива мисленето на повечето хора, че има болести, които са присъщи само за човека. "Човекът просто е един вид бозайник. Поставени при същите условия, други бозайници също биха заболели", коментира ветеринарният лекар. И посочи, че има много животни-диабетици и техният брой постоянно се увеличава. Най-често от това страдат кучета и котки. Най-разпространеният вид е диабет тип "Б", който най-често засяга възрастните животни. Много често стопанинът не може да забележи симптомите в самото начало, но положението става сериозно, когато започне да се уврежда зрението на животното, да се увреждат бъбреците или кръвоносните съдове. Домашните ни животни страдат и от стрес, обяснява още лекарят. Състоянието на нервната система може да доведе до понижаване на имунната система. През последните години се увеличават и туморните образувания при животните. Същата тенденция бележат злокачествените тумори. Най-често това засяга котките. Те страдат от рак на млечната жлеза, а при кучетата е имало случаи и на миома. При тях появяването на тези образувания се отдава на безразборната употреба на противозачатъчни средства. Хапчетата се продават на път и под път, с ниски цени и безразборната им употреба често води до туморни образования. Такива са откривани и при гущери и змии, но доброкачествени и много по-рядко. При влечугите заболяванията са свързани основно с отглеждането им, коментира д-р Добрев.
Друго често заболяване е хипотермията, от която страдат тарантулите. Температурата на тялото им зависи от околната среда и те трябва да се излагат на допълнителен източник на червена светлина. Най-често заболяването им се установява по отказа им от храна, забавяла се смяната на хитинния им скелет. Друг проблем при влечугите била липсата на ултравиолетова светлина. Този вид трябвало да получава и хранителни добавки. В противен случай можело да се случи същото, както на игуана, която била пациент на д-р Добрев. Нейните кости били станали като гума.
За един от професионалните си успехи д-р Добрев счита спасяването на гривест павиан от стария зоопарк в града. Той бил в последна фаза на тетанус, при която мускулатурата изпада в постоянни контракции и става твърда като дърво. В резултат на това животното умира в големи мъки, тъй като последни се парализират ребрените мускули. Павианът в зоопарка си се разболял след като си порязал крака и започнал да го чопли с пръст, в резултат на което заболял. Бил много агресивно животно. Когато д-р Добрев отишъл при него бил напълно вдървен, можел да мърда само очите си и да гледа грозно. С големи усилия екипът успял да спаси животното. Преди време д-р Добрев го посетил в зоопарка във Варна, където е преместен жив и здрав.
Сред най-изненадващите пациенти била чапла. Завел я в клиниката арендатор, който случайно я блъснал на пътя с колата си. Оказало се,че има счупено крило. Направили й остеосинтеза на крилото.  Сложили й титанови импланти. Изведнъж по време на операцията шията на чаплата, която до този момент си лежала кротко и съвсем беззащитна, от 20 сантиметра се удължила на над метър. За секунди птицата нацелила в окото единият от лекарите от екипа и пак прибрала шията си. Спасило го само това, че бил с очила. Впоследствие станало ясно, че това е начинът на тези птици за защита от хищници. Когато състоянието й се подобрило и решили да опитат дали ще може да лети, лекарите я пуснали. Вместо да направи само кръгче, чаплата отлетяла. Заедно с титанови сплави за няколко стотин евро.
Д-р Добрев е уверен в правотата на мисълта на Павлов, че хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният - човечеството".
 


Сходни връзки

ХУМАННИЯТ ЛЕКАР ЛЕКУВА ЧОВЕКА,А ВЕТЕРИНАРНИЯТ - ЧОВЕЧЕСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди