изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:37 EEST
ФИРМА НА МАКСИМ ДИМОВ ЩЕ СТРОИ 87 ВЕТРОГЕНЕРАТОРА КРАЙ ДОБРИН    
Новини87 ветрогенератора има намерение на построи на четири места около село Добрин, Крушарско, компанията "Болкан Енерджи". Тя има статут като "първи клас инвеститор". От Министерството на финансите са й отпуснати 3 милиона лева за инфраструктурата около генераторите, съобщи кметът на Крушари Добри Стефанов. И посочи, че за застопоряването само на един генератор са нужни 100 тона цимент, което ще направи икономически изгодно изграждането на бетонов възел в района на селото.

През лятото на тази година стана известно, че "Болкан енерджи" ще инвестира над 120 млн. евро в изграждането на вятърен парк в с. Добрин с мощност 200 мВ. Компанията поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да й издаде 35-годишен лиценз за производство на електроенергия, преди паркът да бъде построен. Паркът ще бъде върху 7000 декара на територията на общините  Крушари и Генерал Тошево. Строителството му ще започне в началото на 2009 г. и ще продължи година. Предвижда се вятърният парк да бъде пуснат в експлоатация през март 2010 г. Първоначално ще бъдат монтирани 35 генератора с мощност по 2.3 мВ върху терени, които са собственост на дружеството. Годишното производство на енергия от тях ще е 169 хил. кВтч. На втория етап от проекта ще бъдат монтирани още 53 перки с обща мощност 119 мВ, които годишно ще произвеждат по 420 хил. кВтч електроенергия. Компанията ще изкупи терени за монтирането на парка, обясниха преди време пред вестник "Дневник" от ръководството на дружеството. "Болкан енерджи" мотивира 35-годишния срок на лиценза със срока на експлоатация на механичните части на перките, които е 20 години. Оборудването ще бъде доставено от "Енеркон". Изграждането на парка ще бъде финансирано от заеми и собствени средства на компанията. В доклада на ДКЕВР е посочено, че Корпоративна търговска банка ще отпусне заем за реализацията на проекта. Дружеството е представило в регулатора проучвания за вятъра за 10 години от Националния институт по метеорология и Хидрометеорологичната обсерватория в Добрич. Според него, средната скорост на вятъра в района е между 5,3 и 6 м/сек.
"Болкан енерджи" е 100-процентова собственост на "Маккап" АД, което се свързва с името на бившия депутат от ДПС от Добрич и ковчежник на НДСВ Максим Димов. Той е и управляващ на "Болкан енерджи", заедно с Атанас Добрев. Управляващ е и на "Маккап" АД, което пък е собственост на "МаККап Лимитед", което, според системата ДАКСИ, няма регистрация у нас. "Маккап" е работила по проекти за изграждане на вятърни централи, производство на биодизел в Гърция. "Болкан ютилитис", дъщерно дружество на "Маккап", има лиценз за търговия с електроенергия. Законът за ВЕИ предвижда приоритетно присъединяване на енергийни обекти за алтернативна енергия и глоби за енергийните дружества, които да откажат такова присъединяване.
 


Сходни връзки

ФИРМА НА МАКСИМ ДИМОВ ЩЕ СТРОИ 87 ВЕТРОГЕНЕРАТОРА КРАЙ ДОБРИН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди