изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:07 EEST
БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОБРУДЖАНСКИТЕ СЪСТАВИ НА КОЛЕДНОТО НАДИГРАВАНЕ ВЪВ ВАРНА    
КултураИзключително успешно бе представянето на танцови състави от Добричка област на тазгодишното издание на националния конкурс "Коледно надиграване", който се проведе през уикенда във Варна.

Както НДТ писа, детската фолклорна студия "Добротица" с главен художествен ръководител Александър Александров спечели специалната награда - купата на Двореца на културата и спорта. Оркестърът на ансамбъла пък бе отличен с първа награда. Първо място грабна и групата за изворен фолклор "Житен клас" от с. Житница с главен художествен ръководител Ангел Сербезов. Отличието е в категорията "автентични колективи". И още една първа награда за добруджански състав - за детския фолклорен ансамбъл "Калинка Вълчева" от Тервел с главен художествен ръководител Нели Динкова. Ансамбълът спечели още три приза - на Националната секция на ЦИОФФ, второ място за  хореографията на танца "На реката" и първа награда за авторство на музиката на същия танц.
"Добротица" участва в 13 от общо 14 издания на конкурса във Варна, носител е на 18 първи награди, четири - втори и три трети. Печели купата на Двореца на културата и спорта за втора поред година. Това припомни на пресконференция Александров Александров. Той посочи, че изпълнителите на "Добротица" са били обявени като "ветераните". Удовлетворен съм от успеха, зад него стои много работа, каза Александров. Той сподели, че по време на учителската стачка децата от "Добротица" са репетирали по 8 часа на ден. Главният художествен ръководител призова направление "Хуманитарни дейности" най-после да обърне внимание при определянето на носителите на годишните награди за будители. Всеки може да изнесе концерти в чужбина, по-важно е представянето на конкурси, категоричен бе Александров. Той сподели, че има идея в Добрич да се проведе конференция по проблемите на танцовото изкуство. И посочи, че ръководителят на ансамбъл "Зорница" Никола Николов е "изхвърлен на улицата" без щат. Трябва да се поставят наболелите въпроси, да защитим колегите си, допълни Александров. 
"Удовлетворен съм от големите награди през последните две години - каза помощник-хореографът на "Добротица" Юри Митев. - За мен е важно колективът, в който работя да е на такова високо ниво". Той благодари на децата-танцьори, които са дали всичко от себе си, както и на родителите - за разбирането им. Благодарност към ръководството на община Добричка пък изказа Ангел Сербезов - за финансовата подкрепа, която оказва на групата за автентичен фолклор "Житен клас" в с. Житница.
Оценката "отличен" постави на изпълнителите от ансамбъл "Калинка Вълчева" главният художествен ръководител Нели Динкова. Тя сподели, че тази изява на  средношколския състав е може би най-добрата до момента в национален конкурс.
Висока оценка на костюмите на добруджанските участници в конкурса даде добричкият етнограф Стоян Маринов. Той посочи, че те са били на едно-две стъпала по-високо от костюмите на останалите ансамбли. НДТ

 


Сходни връзки

БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОБРУДЖАНСКИТЕ СЪСТАВИ НА КОЛЕДНОТО НАДИГРАВАНЕ ВЪВ ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди