изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:34 EEST
МАЙСТОРКИ ПРЕНАСЯТ БЛЯСЪКА ОТ ДУШИТЕ СИ В ЕЛХОВИТЕ ИГРАЧКИ    
Коледа
С над половинвековен опит изписват стъклени украшения за елха, конкуренция на китайските

В цех край Добрич ръчно изработените стъклени украшения излизат изпод ръцете не на джуджета, а на четири майсторки-пенсионерки, за да конкурират китайските играчки. Цехът е в бившия АПК в квартал "Рилци".  Първоначално цехът за елхови играчки е бил към "Добруджанско творчество", след това се е влял към завода за щори "Жакард", после е бил поделение на АПК, а от 1992 г. вече е частен цех. Негов собственик е Георги Керанов, който преди също е бил шеф на цеха. Наближат ли Коледно-Новогодишните празници се събира екипът от майсторки със сръчни ръце, точно око и въображение, за да подготвят украсата за елхите в домовете ни. Една от тях - Василка Костова, вече половин век работи едно и също. Издухва стъклото, за да създаде от него топки с точно определен размер. През годините е обучила около 50-ина майсторки на играчки. В цеха изработват около 20 вида украшения. Първото място в листата са красивите топки за елха с диаметър от 3 до 8 сантиметра. Жените правят още традиционните върхове за елха, звезди и различни фигурки за украса на елхата като малки елхички, снежинки, снежни човеци, камбанки и др.  Напоследък в отговор на конкуренцията на пластмасови играчки за елха, които са наводнили пазара ни, в цеха са започнали да правят и пластмасови украшения. Също ги изработват ръчно. Борим се с китайската конкуренция, обяснява Георги Керанов.
Всичко по играчките в цеха се прави ръчно.
Пътят на красивото украшение започва от обикновена стъклена тръба. От нея Василка и колежката й първо изтеглят шпицове, от които започват да оформят играчката. Всяко украшение е с определен размер и майсторката трябва да направи всички топки, които са й възложени, абсолютно еднакви. След като топките или другите форми от стъкло са готови, те се посребряват със сребърен нитрат и се оцветяват със суданови бои, от които придобиват познатия ни блестящ вид. След това жените с тънки четчици рисуват върху тях цели пейзажи. Декоратокрките също имат дългогодишен опит. Една от тях се занимава с рисуване върху елхови украшения вече 30 години.
За трите месеца работа в цеха се произвеждат около 50 хиляди играчки, които са достатъчно, за да се украсят поне две хиляди елхи. Работата приключва до средата на декември.  Продукцията на цеха е само за пазара в Североизточна България, а е имало времена, когато през цялата година елхови играчки са се произвеждали най-вече за Великобритания. Цената, на която една ръчно изработена елхова играчка излиза от цеха, е 60 стотинки. В търговската мрежа обаче същите играчки струват доста повече.
 


Сходни връзки

МАЙСТОРКИ ПРЕНАСЯТ БЛЯСЪКА ОТ ДУШИТЕ СИ В ЕЛХОВИТЕ ИГРАЧКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди