изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:01 EEST
6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН    
ОбществоПравославната църква празнува свето Боявление

Малко след Рождество Христово, още в началото на новата година се отбелязва Йордановден. На този ден църквата отбелязва свето Богоявление, което е и третият по значимост християнски празник през годината.
Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Притчата разказва, че в момента на кръщенето небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос като гълъб. От небето се разнесъл глас, който рекъл: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!". Именно заради това и празникът бил наречен Богоявление.
В някои краища на страната празникът се нарича още Водици, Водокръщи. Според народните поверия в нощта срещу Богоявление небето се отваря и ако някой успее да го види, то ще получи от Бог това, което си пожелае. Хората вярват още, че водата се пречиства в тази нощ и придобива магическа сила. Според народната традиция се вярва, че водата от този ден има целебна сила, а след празничната служба свещеникът хвърля кръста във водата. Прието е млади мъже да се хвърлят във водите, въпреки студа, за да извадят кръста. Смята се, че този, който пръв стигне до него и го извади, ще бъде честит през цялата година. За здраве болни се къпят там, където е хвърлен кръстът. Народните вярвания разказват още, че ако на Йордановден кръстът замръзне във водата, то годината ще е здрава и с голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. За здраве свещеникът ръси всички с китка босилек.
Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
 


Сходни връзки

6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди