изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:59 EET
РУМЪНЦИ - НА БАНГО ВАСИЛИЙ В ДОБРИЧ    
НовиниДнес е ромската Нова година - Василица или Банго Василий (Куцият Васил). Според легендата, свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море.

Дълбоките води щели да погълнат циганите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица (известен е още и като циганската Нова година). Отбелязва се от циганите-християни по стар стил, но се празнува и от циганите-мюсюлмани. Традиция е да се заколи петел.

С много песни и танци ромите в Добрич тази вечер ще отбележат Банго Василий, съобщи за НДТ секретарят на читалище “Романо дром” Марияна Георгиева. Това ще стане в 18 часа в ресторант “Добруджа”. В програмата ще участват танцови състави и оркестри към читалището. Тържеството е организирано от “Романо дром” и с финансовата подкрепа на кметството.

Покани да присъстват на празника са изпратени до Областна управа, Общината и Общинския съвет. Гости на Банго Василий в Добрич ще бъдат представителите на ромска неправителствена организация от Констанца, с която “Романо дром” е побратимен, и зам.-кметът на Куза вода. НДТ

 


Сходни връзки

РУМЪНЦИ - НА БАНГО ВАСИЛИЙ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди