изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:06 EET
МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ЧАКАТ ОСТАВКАТА НА КАБИЛ    
НовиниТой не удържал на обещанието си да осигури 200 милиона лева за млечното животновъдство

Очакваме министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил да изпълни обещанието си и да си подаде оставката, след като не успя да осигури допълнителни 200 милиона лева за животновъдството. Това каза пред НДТ председателят на Регионалния млечен борд Ангел Йонов. Той е категоричен, че протестите на фермерите ще продължат, след като до момента не са изпълнени исканията им за достатъчно средства, които да осигурят бъдещето на млечното животновъдство у нас.
В петък Нихат Кабил се срещна с представители на инициативните комитети на млекопроизводители и ги запозна с доклада за необходимостта от подпомагане на млечното животновъдство, който ще бъде разгледан на следващото заседание на правителството. Той е обяснил, че Министерството на земеделието и продоволствието има възможност да осигури 22 милиона лева за подпомагане на сектор животновъдство. 11 млн. лв. от тези средства ще бъдат за качествено сурово мляко, останалите 9 млн. лв. - за поддържане на националния генофонд и на популацията.
Другият финансов източник за подпомагане на сектора ще бъде прилагането на Регламент № 1535/ 2007 за предоставяне на помощ de minimis на земеделските производители - животновъди. С него едно стопанство може да получи помощ до 7 500 евро в рамките на тригодишен период.
Фермерите са категорични, че коментираните от министъра средства са крайно недостатъчни. Предвидените за субсидиране на качественото мляко 11 млн. лева ще стигнат за целогодишно субсидиране с по 1 стотинка на литър мляко, което е все едно въобще да ги няма, коментира Йонов. Според него, на помощта de minimis също не може да се разчита, тъй като правителството ще решава кога тя ще стартира. Това, което се предлага, е подигравка с млекопроизводителите, коментира Йонов. Затова той е категоричен, че министърът трябва да изпълни онова, което е заявил на заседание на работната група с участие на млекопроизводители, а именно, че ще си подаде оставката, ако правителството не отпусне 200 млн. лева. През следващата седмица млекопроизводителите от страната ще преценят как ще продължат протестите им занапред.
 


Сходни връзки

МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ЧАКАТ ОСТАВКАТА НА КАБИЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди