изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 06:45 EET
БУХАЛКАТА У ЗАДЪРЖАНИЯ ОТ СРЪБСКИТЕ ВЛАСТИ ДОБРИЧЛИЯ БИЛА ДЕКОРАТИВНА    
Новини Бухалката, заради която беше задържан в Сърбия един от тримата българи от групата на ВМРО, е декоративна. Тя е 3-4 пъти по-малка от истинските бейзболни бухалки, коментира пред НДТ лидерът на ВМРО в Добрич Йордан Йорданов. Медиите вчера разпространиха информация, че задържаният добричлия е Ненчо Робов, а другите двама са от Шумен.


Припомняме, че групата бе задържана за няколко часа на границата от сръбските власти в неделя вечерта. Тя е включвала 54 души - симпатизанти на ВМРО от Добрич, Варна, Велико Търново, Шумен. Групата от Добрич е наброявала 16 души. Те са били в Босилеград, където са положили цветя пред паметника на Васил Левски. Първоначалната версия за задържането е била, че активистите на ВМРО са развявали българското знаме в Босилеград. По-късно бе разпространена информация, че двамата от Шумен са задържани за това, че са скъсали сръбско знаме в Босилеград, а добричлията - че е носел бухалка.
Лидерът на ВМРО в Добрич Йордан Йорданов отказа да коментира случилото се, докато у нас не се приберат и тримата задържани българи, за да не се нажежава обстановката. Каза, че позицията на организацията в Добрич е тази, която изразява и лидерът им Красимир Каракачанов. Все пак Йорданов обясни, че времето, през което групата е била задържана на границата, лансирано в медиите, е преувеличено. Ставало дума за около 4 часа. "Сръбските митничари направиха това, което трябва да прави и българската държава, действаха бързо и оперативно. При тях, когато става въпрос за национални интереси, те ги защитават, макар понякога това да им прави лоша шега" - обясни Йорданов.
Той отрече да са били накърнявани човешките им права, като са карани да ходят по малка нужда в бутилки. Нямаше такива проблеми, каза Й. Йорданов. И добави, че това е било казано на шега от сръбските служители, но непосредствено след това на българите им е било разрешено да отидат до тоалетна. Информацията в българските медии е подадена веднага след това изказване и под влияние на емоциите, обясни Йорданов.        
"Не сме обиждани, всичко беше в рамките на добрия тон и това беше рутинна практика" - коментира вчера лидерът на младежката организация на ВМРО в Добрич Пламен Николов, който също бе в задържания автобус. Той каза, че в продължение на два часа не им е било позволено да слизат от автобуса, докато е изчаквано да пристигне сръбска полиция. Това поизнервило обстановката. Николов каза още, че не са видели у някого от автобуса парчета от сръбско знаме.
Вчера воеводите от Добрич имаха готовност да посрещнат Ненчо Робов, ако той бъде пуснат да се върне у нас. Йорданов не пожела да коментира нищо за 26-годишния добричлия. Само каза, че  е "читаво момче", с висше образование.

Съдебното заседание срещу двамата шуменци трябваше да се проведе вчера следобед. На него присъства и българският консул от Ниш Георги Вадев. Сръбската полиция повдигна обвинения срещу двамата български граждани за това, че в Босилеград са скъсали част от държавното знаме на Сърбия, с което са уронили авторитета на сръбската държава. Възможните присъди на българите са глоба или три месеца затвор. Те ще бъдат съдени по бързо производство. Двамата младежи са от Шумен - Деян Станчев и Атанас Боруков. Агенция "Фокус" цитира сръбското радио Б-92, според което двамата българи са пътували в автобус, който се е връщал в България. В неделя следобед, около 15.30 ч., пред Дома на културата в Босилеград те счупили държателя, на който било знамето, скъсали националния флаг и част от него внесли в автобуса. На граничния пункт автобусът е спрян и в него е намерена скъсаната част от знамето.
Третият, който бе задържан от сръбската полиция снощи, е Ненчо Робов от Добрич, арестуван заради това, че е носил бухалка. Очаква се да му бъде наложена парична глоба и да бъде освободен. Агенцията цитира и чл. 173 на Наказателния кодекс на Сърбия и Черна гора от 29.09.2005 г., обнародван в ДВ бр. 85/2005 г., според който, който публично поругае Сърбия и Черна гора или нейна държава-членка, нейното знаме, герб или химн, се наказва с парична глоба или със затвор до три месеца.

 


Сходни връзки

БУХАЛКАТА У ЗАДЪРЖАНИЯ ОТ СРЪБСКИТЕ ВЛАСТИ ДОБРИЧЛИЯ БИЛА ДЕКОРАТИВНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.39 секунди