изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:59 EEST
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА "МАНАСТИРЪТ СВЕТА МАЛИНА" - СЕЛО БОТЕВО    
ОбществоНа 10 януари 2008 г. в заседателната зала на община - град Вълчи дол беше организирано представяне на книгата "Манастирът Света Марина" - село Ботево, тъй като село Ботево е към община - град Вълчи дол.

Представянето се ръководеше от кмета на община - гр. Вълчи дол г-н Веско Василев.
Пръв сподели мисли за манастира Друми Спасов - брат на сестра Валентина, монахиня от Калоферския манастир, която му поръчва да направи всичко, което е по неговите възможности да бъде възстановена църквата и манастира. Той отбелязва подкрепата, която е получил от отец Иван Аврамов, свещеник в църквата - гр. Вълчи дол. Изказа благодарност на Варненския и Великопреславски митрополит и на всички, които са дали своята лепта да бъде възстановена църквата и манастира "Света Марина" край с. Ботево, подчерта огромната роля на семейство Бисерка и Петър Петрови, ктитори на църквата и манастира, така също и приноса им за издаване на настоящата книга.
Подробно изказване направи Кольо Герджиков, посветено на книгата, като отбеляза историята на манастира, имената на другите дарители. Кольо Герджиков от Добрич и понастоящем живеещ във Варна, изработил четири икони - на Света Марина, Света Богородица, Иисус Христос и Свети Арахангел Михаил.
Изказването на Тодор Нинов също беше посветено на книгата. Той направи умело сравнение между дарителската дейност на Райко Цончев в началото на XX век, когато не само подарява 30 000 златни лв., но и построява училище в Добрич и тази на семейство Бисерка и Петър Петрови, които не само даряват средства за изграждането на църквата и манастира "Света Марина" край с. Ботево, но и сега продължавагт да полагат грижи за него.
Свои стихове, посветени на Света Марина, прочете поетът Генчо Златев, присъстващите проявиха голям интерес към тях.
Иван Колев - един от двамата автори, сподели мисли за работата си по издирване на материали и написване на книгата.
Георги Казанджиев - другият автор, разказа какви усилия е преодолял за издирване на документи и източници за книгата, какви чувства са го вълнували, когато поема задължение за написване на книгата. Отбеляза готовността да направят второ преработено и допълнено издание на книгата. Той изказа благодарност на семейство Петрови не само за дарителската дейност за манастира "Света Марина", но и за издаването на настоящата книга.
Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил в изказването си отбеляза значението на Българската източноправославна църква за духовното възпитание на гражданите, подчерта ролята на църквите и манастирите за поддържане на българския дух и самосъзнание. Подчертавайки богоугодното дело на дарителите, също така даде много висока оценка за делото на авторите за написването на книгата "Манастирът Света Марина" - с. Ботево.
Както вече отбелязахме, автори Георги Казанджиев и Иван Колев са на книгата "Манастирът Света Марина" - с. Ботево. Книгата е издадена от издателство "Матадор - 74", гр. Добрич, 2007 г.
Присъстващите проявиха голям интерес към книгата.
Тодор НИНОВ
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА "МАНАСТИРЪТ СВЕТА МАЛИНА" - СЕЛО БОТЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди