изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:06 EEST
С 19 на сто е поскъпнала земеделската земя през 2007 година    
ЗемеделиеС 19 на сто е поскъпнала земеделската земя през 2007 година в сравнение с 2006 заради изключително голямото търсене. Средната цена на декар земя е бил 235 лв.От земеделското министерство съобщиха още , че като цяло  през   миналата година  са извършени най- много продажби на земя в сравнение с предходните години.

Изключително голямото търсене на земеделски земи у нас е тенденция през последните години, особено след като стана ясно, че който обработва земя, ще получава по 10 лева на декар субсидия от Брюксел, плюс още 4 лева на декар от националния бюджет. И тази помощ ще расте през следващите години.

От изнесените от министерството данни става ясно, че до 2007 година винаги Североизточният район е бил с най-много сделки и с най-високи цени на земята. Сега обаче лидер е Северният централен район.
Най-скъпите земеделски имоти през 2007 година са били в областите София, Благоевград и Пловдив - около 400 лева за дка. Най-много е търсена земята в Добричко, където бе достигната цена от 406 лева за декар.

Светла Бъчварова - заместник-министърът на земеделието и продоволствието:
“Това е една изключително висока цена, която е съпоставима с пазарните цени на земя за земеделски нужди в ЕС”.

Най-евтина остава земята в областите Шумен, Хасково, Ловеч, Велико Търново - около 200 лева за декар.

Наемите за ползване на земеделска земя не са се променили през 2007 година. Не е отчетено нарастване и на арендните плащания. Прогнозите са, че търсенето на земеделска земя ще се увеличава и през следващите години.  bnt.bg

 


Сходни връзки

С 19 на сто е поскъпнала земеделската земя през 2007 година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди