изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:58 EEST
Студентски кредит за всеки студент на възраст до 35 години    
ОбразованиеВсеки студент на възраст до 35 години може да тегли студентски кредит. Това ще бъде записано в новия проекто-закон за студентското кредитиране, който се очаква до края на месеца да влезе в Министерски съвет.

От кредитирането могат да се възползват както българите, така и гражданите на ЕС, които учат у нас. Засега заемът ще покрива само таксата за обучение, а не и издръжката на студента - за това се разбраха на среща министър Вълчев и представители на студентите.

Кредитът ще може да се тегли в рамките на едно висше образование, като не е задължително то да е първото за студента. Не е задължително и заемът да се взима още в началото - това може да стане дори в последната година.

Драгомир Стефанов - Национално представителство на Студентските съвети: “Подаването на документи и подписването на договора с дадена банка ще става еднократно в рамките на една степен, след което всеки семестър студентът най-вероятно ще подписва едно бордеро, с което се нарежда парите да бъдат преведени директно по сметката на ВУЗ-а”.

Лихвеният процент за връщане на кредита ще бъде този на БНБ, който е по-нисък от лихвите на търговските банки.

Даниел Вълчев - министър на образованието и науката: “Всъщност около два пъти ще бъде по-нисък лихвеният процент, отколкото пазарния, като разликата ще бъде покривана от държавата”. 

Предвижда се студентките-майки да имат право на опрощаване на кредита, но детайлите ще се доуточняват. В общия случай взелият заема трябва да започне да го изплаща една година след дипломирането. Срокът за погасяване е 10 години. Ще има възможност и за предсрочно изплащане без наказателни лихви.

BNT.BG

 


Сходни връзки

Студентски кредит за всеки студент на възраст до 35 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди