изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:26 EET
КАРУЧКИ РАЗНАСЯТ ДЪРВА ПО НЕПОЧИСТЕНИ УЛИЦИ В ДОБРИЧ    
НовиниИма дефицит от дърва за огрев, установи проверка на НДТ сред фирмите, които търгуват с твърдо гориво

Няма наличности от дърва за огрев в част от фирмите, които търгуват с тях в Добрич, установи репортерска проверка на НДТ. Сибирските температури през последните седмици, падналият сняг и затрудненото транспортиране на дървата  заради лошите пътни условия са основна причина за дефицита, коментират търговците.
Оказа се, че тази година масово добричлии, които се отопляват на твърдо гориво, подведени от меката зима миналата година, са заредили по-малки количества. Наличностите били изразходвани още около началото на новата година. Ниските температури през януари накараха мнозина да осъзнаят че посред зима са свършили дървата и да търсят да заредят. Оказва се, че не само цените им са скочили с десет лева само за седмица, но всъщност дърва на много места няма. А ако има, те трудно могат да бъдат доставени. 
Част от фирмите уверяват, че могат да направят доставка след няколко дни или през следващата седмица. Засега обявяват цените, по които са продавали преди спиране на продажбите - 110-117 лева за нацепени дърва. Не се знае обаче по колко ще ги продават след като вече могат да направят доставка. Там, където наличности все пак има, цените са 120-135 лева за тон нацепено мише. Уверяват, че могат да осигурят доставка.
Обикновено дървата са мокри.  Клиенти разказват, че фирмите вадят заринати от снега и престояли с дни под нето дърва, за да ги пласират на добричлии. Все пак има фирми, които в момента не продават, тъй като дървата им са затрупани от снега. На въпрос дали дървата, които предлагат са мокри, търговците лаконично обясняват: сухи дърва през лятото.
Разтегливи са и цените за транспорта на дървата. Те варират от 5 до 18 лева в рамките на града. В момента добре печелят ромите, които разчитат на каручки. Оказва се, че в част от кварталите на Добрич като "Изгрев" и "Балик"  камион не може да влезе по непочистените улици, за да достави дърва, обясниха търговци. В тези случаи на помощ се притичвали ромите.  Те доставят до 500 килограма дърва като цената е според пазара - от 5 до 10 лева. Хората от тези квартали нямат друг избор и спасяват положението като зареждат по 200-300 килограма дърва за огрев, коментира търговец.
 


Сходни връзки

КАРУЧКИ РАЗНАСЯТ ДЪРВА ПО НЕПОЧИСТЕНИ УЛИЦИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди