изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:07 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 17 ЯНУАРИ - АНТОНОВДЕН    
ОбществоЦърквата отбелязва св. Антоний


Днес, според народната традиция, празнуваме св. Антоний, който се представя като брат на св. Атанас. Според различни поверия в страната, двамата братя били ножари, железари, налбанти. Според събраните в книгата "Български празници и традиции" от Мария Проданова данни, в митологията ковачите се смятат за творци на вселената.
Според легенда, св. Антоний гледал спящо със свити лапи куче и бил озарен от прозрение - инструментът клещи, който ползват железари и ковачи, и днес изглежда като кучешки крачета. Друг мит пък разказва, че двата дни - 17 и 18 януари, са посветени на един светец с две лица. На първия ден светецът влязъл с бедняшки дрехи в кръчмата на едно село и никой не го почерпил и не го забелязал, на втория ден той влязъл с богато облекло и всички искали да му правят компания.
Според нашите народни вярвания, само св. Антон и Атанас могат да ни спасят от тежки болести и чума. В някои краища се вярва, че само братята могат да заорават и да добиват жив огън, който да лекува хора и животни.
Традиционната трапеза на Антоновден е съставена от прясна питка, мързелива баница, тутманик и пълнена кокошка. На този ден не се яде свинско месо, за да не се разсърдят болестите.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 17 ЯНУАРИ - АНТОНОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди