изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:32 EEST
Замените пак са на мода в земеделието    
Коментари

Нихат Кабил размени 287 дка до нос Калиакра срещу парцели в Шуменско

 

Последният голям "удар" е замяната на 287 дка в непосредствена близост до нос Калиакра. Представете си района между софийските улици "Витошка", "Ботев", "Патриарха" и "Алабин" - такъв е размерът на имота, който е в землището на с. Българево и граничи с природния резерват "Болата". От него се разкрива красива панорамна гледка към морето, което го прави атрактивен за строителство на вилно селище. В замяна държавата е получила 304 дка, разпръснати в маломерни парцели, намиращи се в землищата на няколко шуменски села. 



Сделката е сключена на 19 ноември с одобрението на министър Кабил, каквото е изискването по закон. Получателят на държавните земи е фирмата "КИА-2000" ЕООД, която е избрана без търг или конкурс. По-неприличното в тази замяна обаче е цената. Парцелите в района на Каварна са оценени почти колкото тези в шуменските села. От договора излиза, че декар край морето струва средно 903 лева, а в Шуменско - 853 лева. По този начин на новия собственик не се е наложило да доплаща никакви пари на държавата.

Трябва да се има предвид, че в единия случай става дума за окрупнен парцел в близост до морския бряг, а в другия - за разпокъсани парчета земя във вътрешността на страната, които тепърва трябва да се окрупняват, за да може да се развива някакво качествено земеделие.

Любопитно е как оценителите са стигнали до тези стойности на заменяните частни парцели. Източници от пазара на недвижими имоти коментираха пред "Капитал", че цена от 853 лева за декар е непостижима не само в Шуменско, но и за маломерни парцели в Добруджа. Реални сделки за парцели с големина 10-15 дка в най-плодородната част на Добруджа се сключват при нива от 400 лева/дка. Става дума за ниви в района на Генерал Тошево, където фермерството е най-силно, а рентите - най-високи. В шуменските села тези цени не надхвърлят 200-210 лева за дка, и то при условие, че има търсене. При това положение наистина буди съмнение как частните парцели са се оказали равностойни на държавния имот в района на нос Калиакра. Още по-любопитно е с какви подбуди местните общински служби "Земеделие и гори" във Венец, Шумен и Хитрино са парафирали абсурдните оценки на вещите лица.

"Две праскови и две череши"

Собственик на фирмата "КИА-2000" е Иса Сали Феим, земевладелец от района на Добруджа, който по собствените му думи държи над 2000 дка с овощни насаждения. Той стопанисва и язовира край добричкото село Одринци, който е най-големият водоем в района на Добруджа. Пред "Капитал" самият Феим потвърди, че е успял да получи от държавата чрез договори за замяна около 1000 дка в района на Добруджа.

По неговите думи той е взел въпросните 287 дка край нос Калиакра, за да отглежда там праскови. Феим обясни, че е поискал замяната, тъй като климатът в Шуменско не бил подходящ за овощни градини. Макар че от икономическа гледна точка звучи твърде странно в днешно време някой да използва земя с панорамен изглед към морето за гледане на праскови. В района на Каварна обикновено се садят лозя или се строят хотелски комплекси.

...керванът си върви

На запитване на "Капитал" от министерството на Кабил отговориха, че за миналата година са разрешени общо 91 договора за замени на парцели от държавния поземлен фонд. Списъкът с имотите и фирмите получатели не е публичен, поради което не е ясно колко от тези сделки са за имоти на морето. Именно с тях се правят най-големите злоупотреби, тъй като са предназначени уж за земеделие, но лесно се вкарват в регулация и върху тях впоследствие изникват хотелски комплекси. Схемата по самото придобиване дава двойна възможност за манипулиране на цените - както чрез занижаване на стойността на държавните имоти, така и чрез завишаване на оценките на частните парцели, с които се заменят. Самият Нихат Кабил не беше открит за коментар - от пресцентъра му обясниха, че министърът е в отпуска. Преди време по повод друга подобна замяна Кабил заяви пред вестника, че не може да спре неизгодните замени, тъй като те са разрешени по закон. Тогава той се оправда с неактуализираната наредба за базисните цени, по която се оценяват държавните имоти.

Според шефа на дирекция "Поземлени отношения" инж. Петър Вутов замените не ощетяват държавата, защото цените на имотите се определят по вече актуализирана наредба, която отчитала повишената стойност на земеделските земи в близост до морския бряг, около големите градове и курорти. Тя според него е гаранция, че при сделките се постига "справедлива пазарна стойност" на заменяните имоти. Друг е въпросът, че "актуализацията" на наредбата е станала през 2005 г. При динамиката на цените на земеделските земи в последните години би трябвало тази наредба да се актуализира постоянно на всеки три месеца, а не както сега - веднъж на няколко години. Чиновниците в земеделието и самият Нихат Кабил отлично знаят това, но не бързат с предложението за нова актуализация. А междувременно "странните" сделки си вървят...

Прокуратурата до този момент не проверява подобни договори за замени, въпреки че някои от тях не отстъпват по мащаби на най-скандалните сделки на "Софийски имоти" - общинската фирма, която ангажира голяма част от ресурса на магистратите в последните месеци. И в двата случая става дума за корупционни механизми, облечени в законна форма. По-лошото е, че въпреки множеството сигнали за злоупотреби в управляващото мнозинство няма никакво желание схемата да бъде "разбутана".

Собственикът на "КИА-2000":

Иса Сали Феим: Ще гледам праскови

- Разбрахме, че сте получили със замяна от държавата 287 дка до Каварна. Какво смятате да правите с тази земя? Смятате ли да строите върху нея или ще я препродавате?

- Не, градини.

- Какво ще гледате?

- Овощни градини. Праскови.

- Разбрахме, че е до брега на морето и е подходяща за строителство.

- Не е на брега на морето. Аз по принцип правя градини и затова я заменям.

- Това ли ви е бизнесът?

- Да, земеделие - отглеждам праскови и кайсии.

- В договора прави впечатление, че държавните земи са оценявани на почти същата цена като парцелите в Шуменско. Сделката изглежда доста неизгодна за държавата. Как ще коментирате?

- Земята, която е там (до Каварна - бел. ред.), е доста висока категория - не става за друга земеделска дейност, за градини става.

- Затова е оценена по-ниско, така ли?

- Да, предполагам.

- Но земите в Шуменско са оценени на почти същата цена като тези до морето...

- Защото категорията е по-ниска там и е по-висока цената. Но затова пък там (в Каварна - бел. ред.) е по-изгодно, много е по-мек климатът и става за градини. Докато в Шуменско е малко по-сурова зимата.

- Вярно ли е, че и друг път сте правили замени?

- Да.

- А вярно ли е, че сте взели бая земя от държавата?

- Не съм взел бая земя от държавата. Това, което съм заменил, съм го направил на градини.

- Казаха ни, че сте взели 5000 дка. Вярно ли е?

- Не, изсилили са.

- Колко сте взели?

- Около 950 дка, и то преди години.

- А имате ли нещо общо с ДПС, твърди се, че сте активист на партията?

- Не, не членувам в никакви партии. Просто от 1989 г. се занимавам със земеделие. Някои хора си мислят, че с други инвестиционни намерения съм направил замянката.

- Говори се, че се готвите да я препродадете.

- Не, нищо подобно. Аз не купувам, за да продавам, а купувам, за да правя. Дотук съм направил 2000 дка градини. Ако някой друг е направил толкова градини, елате ми го покажете.

 

Имотите край морето са хит

 

В края на ноември разследване на "Капитал" разкри, че екипът на Нихат Кабил е продължил да сключва неизгодни замени за държавни гори до последно преди управлението на горите да бъде иззето от ресора на ДПС. Тогава разказахме как с одобрението на министъра са били заменени 1048 дка на първа морска линия между Балчик и Тузлата. Сметката показа, че само от тази сделка бюджетът е бил ощетен с десетки милиони евро заради разликата между пазарните цени на имотите край морето и оценките на заменените парцели. Никой не знае колко са реалните загуби за хазната от подобни договори, тъй като министерството на Нихат Кабил продължава да крие подробности за сключените сделки. Публична тайна е, че в района на Северното Черноморие повечето атрактивни земеделски и горски парцели отдавна са заменени в полза на избрани фирми.

 

Вестник "Капитал", 4.01.2008 г.

 


Сходни връзки

Замените пак са на мода в земеделието | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Замените пак са на мода в земеделието
Автор: Anonymous да 2008-01-17 @ 20:12 EET

Нима не знаете, че Исата е перача на Доган !!!!!! Амуджите си правят каквото си искат, а ние продалжаваме да ги търрпим- е...и башибозлука !!!

 

Замените пак са на мода в земеделието
Автор: Anonymous да 2008-01-21 @ 01:31 EET

Ти може да не си активист на ДПС, е тогава защо Кабил само на тебе, ти разрешава заменкипо край морето?Може би защото той когато идва към Добрич ти отиваш да го посрещнеш още в Шумен и се "подмазваш като на филийка"?!.Питай те го тоз ,как е напреднал сам самичък ли или с усмивката на г-н Доган.Черния джип Тойота Ланд Круйзер Н6075 случайно да не ти е подарък от Кабил???Твоите овощни градини да не би да са към 4000 дка и случайно тез градини са наследствени от дядоти или пък са на хората от с.Зърнево?За хората които те познават ти си един тъпанар които си нямаш хабер от нищо и държание на бандит които е защитен от закона!!!Обясни на всички читатели как си отварял пликовете във Варна на тайния търг и си поправял твоите цени писани за декар земя, много ми е интерсено как се отварят запечатани пликове!Но недей да забравяш че всичко има край!!!

Замените пак са на мода в земеделието
Автор: Anonymous да 2008-01-21 @ 01:34 EET

Ти може да не си активист на ДПС, е тогава защо Кабил само на тебе, ти разрешава заменкипо край морето?Може би защото той когато идва към Добрич ти отиваш да го посрещнеш още в Шумен и го обработваш!.Питай те го тоз ,как е напреднал сам самичък ли или с усмивката на г-н Доган.Черния джип Тойота Ланд Круйзер Н6075 случайно да не ти е подарък от Кабил???Твоите овощни градини да не би да са към 4000 дка и случайно тез градини са наследствени от дядоти или пък са на хората от с.Зърнево?За хората които те познават ти си един тъпанар които си нямаш хабер от нищо и държание на бандит които е защитен от закона!!!Обясни на всички читатели как си отварял пликовете във Варна на тайния търг и си поправял твоите цени писани за декар земя, много ми е интерсено как се отварят запечатани пликове!Но недей да забравяш че всичко има край!!!

Замените пак са на мода в земеделието
Автор: Anonymous да 2008-04-16 @ 22:07 EEST
Как е вазможно това бе хора.Защо така ще правят тези министри на гори,поля и т.н.т.Абе съдете ги.Какво е това чудо.Аааааааааа не може така.То пък и съдилищата ни едни-корупция.Трябва да се направи нещо.Всички които имат земи на морето големите гледат по-всякакъв начин да ги измамят.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди