изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 12:02 EET
Обрат: Сега Русия се бори за газа на наш терен    
Новини
На извънредно заседание Министерският съвет одобри проекта на споразумение за газопровода "Южен поток", който България и Русия подписаха по-късно същия ден.


България и Русия ще създадат съвместна компания за частта от газопровода, минаваща през българска територия. Разрешен е ключовият спорен въпрос за собствеността - двете страни ще имат по 50% дялово участие в дружеството. Досега Русия държеше да притежава 51%, нещо което България отхвърли.
Премиерът Сергей Станишев изтъкна, че разговорите по спорните въпроси за газпопровода са продължили до късно снощи и решаваща роля за положителния резултат изиграл президентът Владимир Путин.
Газопроводът ще пренася около 30 млрд. куб. метра синьо гориво годишно и с него ще диверсифицираме трасетата за пренос на газ, тъй като сега през страната ни преминават около 17 милиарда кубически метра, по друг договор с "Газпром", посочи Станишев.
Включването на България в този проект увеличава тежестта на нашата страна на енергийната карта на Европа, заяви още Станишев, цитиран от БТА. Тъй като България държи равен дял с Русия, нашите интереси няма да бъдат нарушени при вземане на всички решения за дейността на компанията, включително и за получаването на дивиденти, каза българският премиер и уточни, че нейната регистрация ще е българска.
Русия има мажоритарен дял в проекта "Северен поток" и в проекта "Бургас - Александруполис", изтъкна Станишев.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че руската страна е предложила да поеме ангажимент да задоволи изцяло допълнителните потребности на България по повод подписаното споразумение за газопровода "Южен поток". "Ние не го поискахме, предвид на това, че разчитаме и на алтернативни източници и не бихме желали да се обвързваме едностранно с такава зависимост", каза министърът на икономиката и енергетиката, имайки предвид очаквания проект "Набуко" за газопровод през България, цитиран от БГНЕС. За този проект настояват ЕС и САЩ.
Русия ще държи собствеността на тръбите от газопровода "Южен поток", които минават през Черно море, но на "Булгаргаз" ще бъде дадена възможност за равноправно участие, добави министър Димитров.
Проектът на газопровода на наша територия ще струва около 1,4 млрд. евро, каза Станишев. Освен другите ползи, само от строежа му българската държава ще вземе около 220 млн. евро ДДС, посочи той. Очакванията са нормата на печалбата да бъде такава, че газопроводът на наша територия да се изплати за 15 години, каза Димитров и допълни, че именно печалбата е бил последният спорен въпрос между двете страни. dir.bg
 


Сходни връзки

Обрат: Сега Русия се бори за газа на наш терен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди