изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:57 EEST
Наши и румънски музеи с обща изложба    
Култура
Музеят в румънския град Констанца с основното партньорство от русенския регионален исторически музей е разработил проект "Венера от Долния Дунав", който е спечелил финансиране по ФАР-Трансгранично сътрудничество.


Това съобщи директорът на русенския музей д-р Николай Ненов. Проектът предвижда изложба по темата "Венера от Долния Дунав", която ще включва 60 предмета на женски идоли, малка пластика, скулптурни фигури от четири исторически периода - праистория, елинистичен период, ранна античност и римски период.
През септември в Констанца ще се организира и научен симпозиум по същата тема. Участници в проекта са и музеите в градовете Мангалия, Олтеница, Гюргево и Добрич. Във всички шест града ще се експонира изложбата, като първото откриване ще бъде в Русе по време на фестивала Мартенски музикални дни - 20 март. При всяко откриване д-р Константин Кера, от музея в Констанца, ще представи румънските експонати, а Димитър Чернаков, праисторик в Русенския музей - българските. Изложбата е с продължителност от 21 дни. Предвижда се отпечатване на каталог.
Успоредно общинският музей в Гюргево "Теохарий Антонеску" е подготвил проект пред румънското министерство на образованието, който предвижда съвместни българо-румънски проучвания в областта на праисторията. dir.bg
 


Сходни връзки

Наши и румънски музеи с обща изложба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди