изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:02 EEST
Млекарите получиха исканото, засега    
ЗемеделиеМлекопроизводителите ще получат целогодишна субсидия за произведено качествено мляко в размер на 0,20 лева за литър за кравето и козе мляко, и по 0,25 лева за литър за овчето и биволското мляко.

За това са се споразумели на среща в понеделник премиерът Сергей Станишев и председателите на Националната асоциация на млекопроизводителите в България и на Националния млечен борд Пламен Пенчев и Димитър Зоров. Това съобщи пред журналисти Димитър Зоров, предаде БТА. Субсидията започва от 1 януари и е до 31 декември.
По думите на Зоров, млекопроизводителите са получили уверение, че ще бъдат осигурени необходимите допълнителни средства от държавния бюджет в размер на 60-70 млн. лева. Зоров добави, че ще се иска разрешение от Брюксел за увеличаване на парите за компенсиране на щетите при зърнената реколта, с допълнителни средства освен предвидената за целта програма "де минимис", която е 7.5 млн. лева. Целта е да бъдат удовлетворени и стопаните, които отглеждат във фермите си повече от 42 животни. Така подпомагането за изхранване постепенно трябва да стане в размери от 350 лева за крава, 200 лева за говедата от 6 до 24 месеца, 100 лева за телета от 1 до 6 месеца, по 40 лева за овца и коза, и по 20 лева за агнетата и яретата. Зоров уточни, че става въпрос за изхранването на 27 000 животни в тези ферми, за които необходимият ресурс е от около 10 млн. лева. Процедурата, която страната ни трябва да предприеме, вероятно ще отнеме 2 месеца.
Млекопроизводителите отбелязаха, че помощите в размер на 45 млн. лева, които ДФ "Земеделие" одобри за подпомагане на сектора, са достатъчни да подсигурят стопаните само до края на март.
Премиерът е дал съгласието си и за премахване на ограничението за горен праг в капиталовата субсидия до 150 000 лева от ДФ "Земеделие" за един земеделски производител. Ограничението в момента прави невъзможно получаването на част от полагащата се субсидия за много фермери, каза Зоров. За целта предстоят разговори с финансовия министър Пламен Орешарски и със земеделския министър Нихат Кабил.
За две седмици прекратяваме стачните действия, заяви Зоров. Този срок е необходим, за да се изчистят всички въпроси с министрите на финансите и на земеделието, както и за получаването на отговора от Брюксел, уточни той.  dir.bg
 


Сходни връзки

Млекарите получиха исканото, засега | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди