изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:07 EEST
НЯМА ЯСНОТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЕДНИТЕ ДЕЦА И СГРАДИТЕ НА ЗАКРИТИТЕ СТРУКУТРИ    
Общество Най-проблемните въпроси, дискутирани на заседанието на Общинския съвет в Добрич днес, бяха предложените от администрацията закривания на няколко структури в сферата на образованието. Съветниците сложиха край на съществуването на ОУ “Н. Й. Вапцаров” в кв. “Рилци”, изпратиха Ученическо общежитие на подчинение на Спортното училище и дълго умуваха за закриването на трите извънучилищни звена, където се занимават около 1500 деца – Център за ученическо, техническо и научно творчество, Център за работа с децата и Ученическа спортна школа, и дискутираха дали да не проведат тематична сесия за бъдещето на образованието.

Преди да се гласуват тези три “горещи” точки, НДТ потърси за коментар представителите на политическите  формации, представени в местния парламент:

Тодор ГЕОРГИЕВ – ГЕРБ: “Позицията на ГЕРБ е за по-ефективно образование, а това означава и финансиране. За съжаление, финансовият ресурс, който отделя държавата тази година като стандарт за един ученик, е крайно недостатъчен за учебните заведения. Нещо повече – в категорията “обслужващи звена” фигурира само общежитие. За всички останали не е предвидено никакво финансиране. В такъв случай вариантите са или училищата да отделят от собствения си ресурс, което, за съжаление, е невъзможно. Другият вариант е общината да подпомогне съществуването на тези образователно-възпитателни институции. В момента, сякаш, и това е невъзможно. Нека не предрешавам нещата, тъй като предстои да се гласува и общинският бюджет. Но, новините не са позитивни. Искам да заявя, че грешката тръгва от две неща. Първото е, че макар държавата да обявява, че образованието е приоритет, това от гледна точка на финансите не става видно. Напротив. От друга страна, местната власт в предните мандати е отлагала вземането на решения по тези въпроси. За съжаление, за нас остава тежката роля да вземаме решения, включително за закриване и преструктуриране на учебни заведения.

Владимир КАЛЧЕВ – БСП: “Нашето становище е, че не приемаме така направените предложения за закриване, тъй като те не са добре мотивирани. Посочените аргументи не са нито правно, нито са обосновани по целесъобразност, тъй като трябва да се предложи алтернатива, а такава не ни се предлага. Просто с лека ръка се закриват всички тези дейности. Когато се прави такова закриване, то трябва да е поетапно, трябва да е залегнало в програма, тъй като става въпрос за човешки съдби, за дейност, която засяга не само нас като общински съветници, а и гражданите, чиито интереси и права също се засягат.”

Валентин НИКОЛОВ – ПП “Атака”: “По принцип партия “Атака” е против закриването на всякакви училища, независимо, че според закона училището в кв. “Рилци” трябва да бъде закрито, тъй като има 28 деца, слети паралелки. Ние обаче държим да знаем какво ще се случи  с тези деца. Дали общината ще им осигури безплатен извънучилищен транспорт, тъй като те са от отдалечен квартал. Във връзка с преминаването на ученическото общежитие към Спортното училище, ние сме против и искаме стане ясно защо общежитието не може да се издържа, тъй като колективът има обяснение за това. Настояваме по-подробно да ни се обясни и какво ще е бъдещето на това общежитие. Искаме да не се дискриминират бедните деца, тъй като общежитието е и един вид социална дейност. Във връзка с предложението за закриване на УСШ становището ни е същото. Трябва да се намери изход от тази ситуация, тъй като децата трябва да има къде да играят, да се занимават. Трябва да се знае и каква ще е съдбата на сградите. Докладната записка също е неясна, искаме повече подробности. За другите форми – ЦУТНТ и ЦРД се предлага да преминат към Младежкия дом, тъй като с делегираните бюджети училищните директори нямат нагласата да отделят средства за финансиране на такива дейности. Ние сме за това за децата на Добрич да има такива извънкласни форми, и то много разнообразни, в които те да участват и ние да не се страхуваме за тяхното бъдеще и за това с какво уплътняват своето време.

Ваня БАЛЧЕВА – Коалиция “Обединена десница за Добрич: “По предложението за закриване на ОУ “Н. Й. Вапцаров” в кв. “Рилци” ще формулираме становището си, след като чуем освен изложените в докладната мотиви и поетите ангажименти за транспорт на учениците и за съхраняване на сградата съгласно изискванията на Закона за народната просвета, който казва, че освободена база при закриване се използва само и за нуждите на звената на народната просвета. Относно ученическо общежитие внасяната докладна записка за нас е незаконосъобразна, тъй като едно звено може да бъде преобразувано с друг вид звено, определено със Закона за народната просвета, правилника за приложението му и постановлението на Министерски съвет. Такова понятие “несамостоятелно общежитие” фигурира само в една наредба №5, в едно приложение, в една таблица, което в момента не се използва, и за която в момента тече публично обсъждане на страницата на МОН и ще бъде отменена в най-скоро време. Но, дори и да не бъде, има йерархия на нормативните документи. А, законът е по-висшият нормативен документ.  Така че за нас това предложение е незаконосъобразно. Що се отнася до целесъобразността – до момента никой не ни е обяснил каква е. Относно закриването на извънучилищните звена, считаме, че то е много прибързано. Смятаме, че подобна стъпка трябва да бъде взета след по-широко обсъждане. След като има претенции за открито и честно управление, то трябва да бъде такова. И подобно решение трябва да се обсъжда при обсъждане на бюджета. След като се намериха средства за допълнителни бройки за общинска администрация, не смятам, че е редно да не намерим за звената. И след като приехме като приоритет училищни и извънучилищни дейности, би следвало да го спазваме.

Денис НОМАН – ДПС: “Що се отнася до точката за закриване на училището в кв. “Рилци”, ще я подкрепим изцяло, защото при делегираните бюджети не е възможно училище да е с 28 деца и да се издържа. По отношение на предложенията за закриване на трите извънкласни форми – ЦУТНТ, ЦДГ и УСШ, както и за преминаването на ученическото общежитие към Спортното училище, няма да ги подкрепим, тъй като първо се предлага да се закрият, а след това да се мисли как да бъдат ангажирани децата. Нашата идея е при възможност да се предложи Обединен детски комплекс, където да се прехвърлят тези извънкласни форми на дейност, и след това да се мисли за закриването им. Мислим, че областен град като Добрич има нужда от ученическо общежитие. А и в докладната записка не е посочено каква ще бъде отговорността на директора на Спортното училище, дали ще поеме изцяло стопанисването на общежитието. Не е конкретизирано какви ще са ангажиментите на директора и дали там ще бъдат настанени само децата от Спортното училище. Ние сме против закриването на общежитието.

Антония КИРОВА - ДСБ: “ Въпросът с училището в кв. “Рилци” тежи много отдавна и трябва да се реши, тъй като броят на децата непрекъснато намалява. Убеждението ми е, че на общината ще излезе много по-евтино, ако се закупи автобус, с който децата да бъдат превозвани. Що се отнася до закриването на извънучилищните форми, аз на прима виста гласувах “против” като изхождах от факта, че ние трябва да търсим форми, с които да привличаме децата, да организираме времето им. От друга страна обаче трябва да се реши доколко тези 1500 деца, обхванати  от УСШ, ЦРД и ЦУТНТ са наистина толкова и няма мъртви души. Някои от нещата се препокриват с правеното в училище. Тези три звена трябва да бъдат обединени, ако трябва някои от дейностите им да се върнат към училищата. Що се отнася до преминаването на ученическо общежитие към Спортното училище съм против. Опасявам се, че за общежитието и занапред няма да достигат средствата и то не само няма да се измъкне от мизерията, но и има опасност да затъне повече.”

Герман ГЕРМАНОВ – ГОРД: “На всички е известно, че ОУ “Н.Й. Вапцаров” в кв. Рилци това е болен въпрос, който обикновено се поставя в началото на мандата. Така бе и миналия път, когато не се прие. Зная, че е много болезнено да закриваме училища, но за мен е още по-болезнено състоянието на образователната система. И когато в ХХІ век говорим за училище със слети паралелки от І до ІV и от V до VІІ клас, и то наистина става въпрос за малък брой деца, които с минимален ресурс биха могли да получат много по-качествено образование в училищата в Добрич, мисля, че е крайно време да си отговорим на въпроса за самите деца кое е по-добре. Тук не говорим за учителски бройки, за персонал и т.н. Става въпрос наистина за обучението на нашите деца. Моето мнение е, че тези деца трябва да бъдат извозвани. Ако трябва по 2,3 и по 5 пъти на ден, с осигурен транспорт, но те наистина да получат качествено образование.  Другият болен въпрос е прекратяването на извънучилищните звена. Аз не съм специалист в тази област, но от това, което бе отговорено на нашите въпроси, става ясно, че в крайна сметка досегашните средства, които идваха досега от държавния бюджет на работещите в тези звена, вече ги няма. Но, пак искам да си зададем въпроса дали финансовите средства са по-важни и не могат ли те да бъдат подсигурени поне да завърши учебната година за започналите мероприятия в тези извънкласни форми.  НДТ

 


Сходни връзки

НЯМА ЯСНОТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЕДНИТЕ ДЕЦА И СГРАДИТЕ НА ЗАКРИТИТЕ СТРУКУТРИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЯМА ЯСНОТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЕДНИТЕ ДЕЦА И СГРАДИТЕ НА ЗАКРИТИТЕ СТРУКУТРИ
Автор: Anonymous да 2008-01-30 @ 18:57 EET

o6tinata  se chudi kakvo da zakriva,prodava, i dasi palnqt  upravnicite ko6nicata .tanali sami sigi izbrahte. 

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди