изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 00:42 EEST
Симеон сменя 3-ма жълти министри и 15 замове    
НовиниТрима жълти министри ще бъдат помолени от своя лидер Симеон Сакскобургготски да се оттеглят от кабинета.

Това предаде bTV, като се позова на източници, близки до НДСВ. Телевизията изтъкна, че разполага с документ, който съдържа имената на тримата, плюс още 15 заместник-министри от НДСВ, които също си отиват от кабинета. Той е част от стратегията на Сакскобургготски за възраждане на НДСВ и достойното й представяне на редовните парламентарни избори догодина.
Министрите на образованието Даниел Вълчев, на отбраната Веселин Близнаков и на държавната администрация Николай Василев ще напуснат постовете си по искане на Симеон Сакскобурготски. За техни приемници се спрягат - Нина Чилова - за министър на образованието и Антон Станков - за министър на отбраната. Другите двама министри от квотата на НДСВ - Гергана Грънчарова и Миглена Тачева, засега запазват постовете си.
15-те заместник-министри ще бъдат сменени, защото принадлежат към кръга на бившия вицепремиер Пламен Панайотов и заради участие в корупционни схеми, за които засега се говори само неофициално. В началото на седмицата Сакскобургготски е изложил идеите си в тесен кръг, но дори тези, които са присъствали на разговора заобикалят темата за министерските рокади.
Причината за поисканите смени на лицата е разцеплението в НДСВ - както в местните структури, така и в Народното събрание. Жълтите вече се делят на лоялни към бившия монарх и лоялни към Панайотов.
Тримата нарочени за смяна са изявени лидери на бунта от времето на летния конгрес на жълтата партия. Когато министрите Вълчев, Близнаков и Василев бъдат освободени, ще заемат местата си в парламента и вероятно ще се присъединят към групата на останалите 18, които учредиха ПГ на БНД. Така тази група ще има 21 депутати.
Слухове не коментирам, заяви за Дарик прессекретарят на Сакскобургготски Цветелина Узунова. Лидерът на НДСВ винаги е казвал, че смените в кабинета са в правомощията на министър-председателя”, допълни Узунова.
Няма официални предложения за промени в кабинета, коментираха от правителствения пресцентър. Симеон Сакскобургготски отсъства от страната и Съветът на коалицията ще се събере едва след завръщането му, допълниха оттам.
Инсинуация и провокация нарече информацията за смяна на жълти министри зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев за Дарик. Той бе категоричен, че не съществува такъв документ, в който Симеон Сакскобургготски да е набелязал за смяна членове на правителството. По думите му не е изключено да става въпрос за „партенка”, пусната от довчерашните съпартийци на НДСВ и последващи учредители на ПГ на БНД.
Нароченият за смяна министър Близнаков пък обяви, че няма проблем да подаде оставка, когато партията реши това. Той обаче подчерта, че досега никой не е разговарял с него по този въпрос.
Евентуалната смяна на министри – един или двама не може да бъде причина за дестабилизация на кабинета. Така пък коментира пред "Фокус" Юнал Лютфи, депутат и зам.-председател на ДПС. Кабинетът има потенциал да изкара мандата докрай, категоричен беше той.
Ако тримата министри напуснат постовете си, това няма да застраши тройната коалиция. Това са вътрешни проблеми на една от партиите, участващи в коалицията и не би следвало те да се решават от другите партии, коментира и депутатът от левицата и член на ВС на БСП Младен Червеняков.
Вече няколко ден бъдещата смяна на министри е сред най-обсъжданите теми в кулоарите на НС. Очакваният през есента на миналата година ремонт на кабинета така и не се състоя. Досега в кабинета имаше само две смени - на Румен Овчаров с Петър Димитров и на Георги Петканов с Миглена Тачева.  dir.bg
 


Сходни връзки

Симеон сменя 3-ма жълти министри и 15 замове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди