изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 11:49 EEST
КАВАРНА СЕ ПРЕВРЪЩА В ДАНЪЧЕН РАЙ ЗА ДОБРИЧЛИИ    
ИкономикаСлед като на провелото се заседание но ОбС - Каварна, стана ясно, че в морската община не се увеличава данък МПС, много добричлии решиха да преместят данъчната регистрация на личните си МПС-та в морската столица, научи НДТ. Хората споделиха, че предпочитат да платят по-малко и затова предприемат стъпки за регистрация там. От своя страна кметът на Каварна Цонко Цонев заяви за НДТ, че има готовност общинската данъчна служба на Каварна да поеме напълно безплатно пререгистрацията, като допълни, че всеки приход в общинската хазна е добре дошъл.

 

Според статистиката на общината по време на първия си мандат кметският екип, воден от Цонко Цонев е привлякъл рекорден брой инвестиции. "Ние имаме 18 хил. души постоянни жители, а привлечените инвестиции в рамките на първия ми мандат са в размер на 700 млн. евро" - казва с гордост Цонев. Според него именно развитието на концертния и културен туризъм са причината Каварна да добие популярност.

Сред тези, които са предпочели да закупят терени в община Каварна, са испанският инвестиционен фонд "Мангле девелопмънт", които изграждат 2 апартаментни комплекса. Такива строи и Ангел Лингорски чрез фирмата си "Линекса пропърти" - "Калиакрия", в процес на строителство е и комплекс "Джулай морнинг" на "Бългериън ленд дивелопмънт". Френската фирма "Евросилекс" също строи два апартаментни комплекса, а три такива изгражда и шотландска фирма. "В най-скоро време очаквам инвестиционният фонд "Икуест" да осъществи инвестиционното си намерение, тъй като имат закупена земя при нас. По предварителна заявка от тяхна страна знам, че имат намерение да изградят ваканционен комплекс с модерен СПА център" - каза още Цонев.

Освен за изграждане на комплекси, предпочитанията към Каварна са и от големи инвеститори в областта на възобновяемите енергоизточници. Каварненци дори смятат, че те ще се превърнат в българската Холандия. Сред тези, които вече имат парцели, са "Гео пауърс", които ще вдигат ветроенергиен парк за 230 млн. долара, "Мицубиши" ще инвестират 60 хил. евро. В последно време датски фирми правят проучвания и са отправили запитване до общината също за ветроенергиен парк.

Лавинообразната популярност на Каварна и региона расте и много известни личности избират именно северната морска община, за да си купят имот. Сред последните, които се сдобиха с апартамент в Каварна, е легендата Джон Лоутън, който заедно със съпругата си бе личен гост на кмета. Имот в Каварненско има още английският национал по ръгби Марк Куейтър. Не са малко и нашите знаменитости, които вече имат имоти в рок-столицата на България - Александър Божков си е купил имот край морето в Каварна, а Теди Москов и проф. Шойлев са предпочели Камен бряг, каза още Цонев.

"Интересът към нас е голям, независимо, че средно цените на квадратен метър на апартаментите в новите комплекси, които се изграждат, са между 800-1200 евро. Не смятам, че с увеличението от 3 на 7 лв./кв.м за разрешителни ще прогоним инвеститорите от нашата община, защото в други морски общини и големи областни центрове тази такса е в пъти по-голяма - по 18-20 лв./кв. м и нагоре" - каза още Цонев. Той допълни, че това увеличение касае само големите инвеститори, докато за граждани таксата е в размер на 1 лв./кв.м, добави градоначалникът. НДТ

 


Сходни връзки

КАВАРНА СЕ ПРЕВРЪЩА В ДАНЪЧЕН РАЙ ЗА ДОБРИЧЛИИ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КАВАРНА СЕ ПРЕВРЪЩА В ДАНЪЧЕН РАЙ ЗА ДОБРИЧЛИИ
Автор: Anonymous да 2008-02-01 @ 20:46 EET
bravo conko bravo kmete predpo4itam na teb da platya 140 leva za kolata si / nad 100 konski sili / ot kolkoto da platya 280 leva na tazi pa4avra ot dobri4 za tova 4e dobri4 e 4ist , a ulicite prohodimi i asfaltirani
КАВАРНА СЕ ПРЕВРЪЩА В ДАНЪЧЕН РАЙ ЗА ДОБРИЧЛИИ
Автор: Anonymous да 2008-02-02 @ 20:06 EET
подкрепям напълно предното мнение- цонко е пример за подражание, добричката кметица е пълен БОКЛУК
КАВАРНА СЕ ПРЕВРЪЩА В ДАНЪЧЕН РАЙ ЗА ДОБРИЧЛИИ
Автор: Anonymous да 2008-02-03 @ 11:42 EET

някой може ли да обясни, как да си регистрирам колите в каварна - какъв е реда


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди