изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:31 EEST
БЕБЕТО СЪС СЧУПЕН ЧЕРЕП ВЕЧЕ Е В ДМСГ    
НовиниВ петък 9-месечната Гюлхан Ванева Красимирова от с. Белгун, която постъпил в болнцата в Добрич преди около две седмици с тегло като на 2-3-месечно бебе и със счупен череп, бе настанена в Дома за медикосоциални грижи в Добрич.

Детето, което бе с тегло от 4,8 кг, за десетина дни в болницата е наддало до 5,7 кг. То продължава да се храни с беберон като новородено, обясни директорът на дома д-р Петрова. Освен, че е с хипотрофия, т.е. с ниско тегло, детето е и с черепно-мозъчна травма, има травма на главния мозък. Установено е, че има рани, които все още не са напълно отминали. Те се дължат на измръзване или изгаряне. Нивото на развитието му е почти като на едномесечно бебе - то не може да държи самостоятелно изправена главата си, да седи, да се изправя, камо ли да се храни с лъжичка или да прави първи стъпки, което е характерно за деветмесечните деца. Според д-р Петрова, няма данни, по които да се установи дали черепно-мозъчната травма е довела до това изоставане в развитието на детето. Затова тепърва в дома ще бъдат сформирани няколко екипа, които ще го обследват. Детето ще бъде наблюдавано от лекар, медицинска сестра, санитар, психолог и педагог, които ще го обследват и трябва да изяснят здравния и психологическия му статус.  Ще бъде изработен план за здравна грижа, план за психологическа работа и Гюлхан ще бъде включена в някой от 24-те мултидисциплинарните екипа, които работят в дома.
В ДМСГ ще продължи наблюдението на детето. Продължава и разследването по случая, обясниха от отдела за закрила на детето към общинската дирекция "Социално подпомагане" в Добрич, които сигнализираха полиция и прокуратура за случая с малката Гюлхан. Припомняме, че момиченцето постъпи в Бърза помощ с гърч, измръзнало, недохранено и със счупен череп на 18 януари. То е изоставено от майка си Ваня Красимирова, която е в чужбина от ноември и най-вероятно се занимава с проституция. Бебето бе оставено при баба си - Роза, която живее със седем от децата си и е бременна за 14-и път. По случая се събира информация от всички институции, които работят по него. Каква мярка за закрила ще бъде наложена за Гюлхан, зависи от набраните данни. Момиченцето може да бъде настанено трайно в дом за отглеждане на деца или в приемно семейство. Възможно е да бъдат отнети родителските права на майката или тя да подпише декларация, че се отказва от него и то да бъде дадено за осиновяване, тъй като според акта за раждане, бащата е неизвестен. Не е изключена и възможността да бъде върнато на майката, ако тя докаже постоянни доходи и дом, където да го отглежда, обясниха социалните работници.
 


Сходни връзки

БЕБЕТО СЪС СЧУПЕН ЧЕРЕП ВЕЧЕ Е В ДМСГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди