изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:52 EEST
С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА УСПЕШНИ ПРОЕКТИ ПРЕРЯЗАХА ЛЕНТАТА НА БОРСАТА НА СЕМЕНА    
Земеделие

Без министерско присъствие започна и тазгодишната Международна борса за семена и посадъчен материал в Добрич, която поставя началото на селскостопанските изложения в страната

92 фирми от страната и чужбина, от които 87 на сто редовни участници, се представят на започналото вчера в спортен комплекс “Простор” ХІV международно специализирано изложение “Борса за семена и посадъчен материал”. Представени са продукти, произведени в България, САЩ, Гърция, Чехия, Турция, Латвия, Полша, Франция, Австрия, Великобритания. Заетите изложбени площи са 875 кв. метра, а цялата площ, на която се разполага изложението, е 1 700 кв. м.  



 

 

 

Най-многобройни са фирмите, които предлагат семена и посадъчен материал. Те са 37 на сто от всички участници. Следват ги производители и търговци на селскостопанска техника /24%/, торове /13%/ и агрохимия /8%/.

Ако “Агра” и изложението “Селското стопанство и всичко за него” са най-големите аграрни изложения у нас, то борсата за семена, която е уникална в тази област, се нарежда на трето място, каза на пресконференция преди откриването изпълнителният директор Екатерина Димова. За нивото на изложението говори и фактът, че то ще бъде посетено от президент на японска фирма, която се представя на борсата. Днес там се очаква да пристигнат Франсоа Пейбу и Мари Камбюн, които са от ръководството на френската компания “Юралис”, чийто търговски представител у нас е фирма “Рустика”. Тя представя и семената на японската “Сумит Агро”, чийто президент за България и Румъния Хидетака Сато ще пристигне също днес.

Официални гости за откриването на изложението бяха

На откриването присъстваха народните представители Сияна Фудулова и Радослав Иванов - председател на подкомисията по европейски фондове на парламентарната комисия по земеделие, изпълнителният директор на  Изпълнителната агенция  по сортоизпитване, апробация и семеконтрол Невена Иванова, изпълнителният директор на националната служба “Растителна защита” Венцислав Тодоров. Присъстващите бяха поздравени от зам.-кмета на Добрич Надежда Петкова.Тя подчерта, че Добруджа се е утвърдила като екологично чист район с отлични възможности в производството и добри примери за успех на научната общност. Тя пожела на участниците да имат не само успешни сделки, но и успешни проекти за инвестиции и научни разработки.

Невена Иванова поздрави присъстващите от името на земеделския министър Нихат Кабил, който пожела на фермерите успешно да усвояват средствата по стартиралата Национална програма за развитие на селските райони, по която има осигурен ресурс от 3,242 млрд. евро. Лентата прерязаха Невена Иванова и Радослав Иванов.

Дошлите да разгледат борсата и да се снабдят със семена и посадъчен материал добруджанци трябваше да изчакат около 15 минути пред залата, а след това и във фоайето, за да бъдат допуснати до изложбените площи. Те трябваше да чакат официалните лица да разгледат борсата, което неминуемо доведе до брожения у редовите посетители на международното специализирано изложение.

 

НАГРАДИТЕ НА “ДОБРИЧКИ ПАНАИР”

За ХІV изложение “Борса за семена и посадъчен материал” бяха връчени снощи. Приза за български семепроизводител получи “Сортови семена” ЕАД  Разград. За търговско представителство бе отличена “КВС Семена България”, а за иновации в българското земеделие наградата бе за “Суммит Агро България”. НДТ

 

 

 

 

 


Сходни връзки

С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА УСПЕШНИ ПРОЕКТИ ПРЕРЯЗАХА ЛЕНТАТА НА БОРСАТА НА СЕМЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди