изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:47 EEST
Косово може да отвори кутията на Пандора    
По света
В случай на признаване на независимост за Косово "ще се създаде страхотен проблем, ще бъде прецедент и нарушение на международното право, ще се отвори кутията на Пандора"


Това заяви първият вицепремиер на Русия Сергей Иванов на международната годишна конференция по политиката на сигурността в Мюнхен, съобщи ИТАР-ТАСС, предаде БТА. "Ако ЕС признае Косово, е длъжен да признае и Северен Кипър. Това ще създаде сериозен проблем", предупреди Иванов. Той поясни, че Русия не е съгласна с провъзгласяване на независимост за Косово, "не защото твърдоглаво подкрепя Сърбия. Сърбите са длъжни да се договорят с косовските албанци". Иванов подчерта, че руската позиция за Косово изхожда от "желанието да се остане в полето на международното право и да не се създаде прецедент".
В рамките на конференцията в Мюнхен се разгоря остра дискусия по въпроса за едностранното обявяване на независимост на Косово между руската делегация и президента на Грузия Михаил Саакашвили. Саакашвили няколко пъти бе запитан – ще признае ли Тбилиси независимостта на Косово, ако тя бъде обявена на 17 февруари тази година, но грузинският лидер избегна директен отговор.
“Дали Грузия ще признае независимостта на Косово – от това нищо няма да се промени. Много повече ще зависи от това, дали след тази стъпка Русия ще признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Независимостта на Косово ще бъде обявена този месец и ние сме готови за мирен европейски подход към косовския конфликт”, заяви Михаил Саакашвили.
В петък на Мюнхенската конференция сръбският президент Борис Тадич заяви, че косовският проблем трябва да бъде решен изключително в рамките на международното право. Оптималното решение на проблема е членството на цяла Сърбия, включително Косово, в Европейския съюз, каза Тадич. Той призова за незабавно започване на сериозни преговори с цел защита на сърбите в Косово и на техните свещени места. Сериозни преговори са необходими също за запазване на международното присъствие в Косово. Ако това не стане, Сърбия, Косово и международната общност ще платят много скъпа цена, предупреди Тадич. Той изтъкна, че признаването на независимостта на Косово ще бъде опасен прецедент, който може да доведе до ескалацията на многобройни настоящи и замразени конфликти и да създаде нови.
Православната църква на Косово няма да признае независимостта на областта, ако тя бъде провъзгласена едностранно от Прищина, и ще запази лоялността си към Белград. Това съобщи пък намиращият се във Вашингтон глава на православната църква в сръбската област епископ Рашко-Призренски Артемий, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде "Фокус". "Независимостта не е единственият вариант за решаване на проблема. Западът ни призовава да потърсим компромис, но единственият избор който ни дават е капитулация”, каза епископ Рашко-Призренски Артемий.
Няколко видни политически фигури вече заявиха, че Косово се готви да обяви независимост през следващата седмица. Сръбският министър за Косово Слободан Самарджич даже назова точната дата – 17 февруари. Косовският премиер Хашим Тачи също каза, че „датата е определена”, но подчерта: "Ние няма да оповестим датата, защото искаме да получим подкрепата на ЕС. Сто държави вече ни подкрепят, така че може да продължим напред. Мога да кажа, че тези почивни дни са последните, преди Косово да обяви независимост”, каза Тачи.  dir.bg
 


Сходни връзки

Косово може да отвори кутията на Пандора | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.01 секунди