изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:00 EEST
ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ГЪШИ ДРОБ Е ПОД ВЪПРОС    
НовиниПроизводителите на патешки продукти отправиха зов за помощ, за да запази страната ни второто място в света в този сектор. От него годишно в държавния бюджет влизат 50 милиона евро


България не само може да загуби втората си позиция в световен мащаб по производството на гъши дроб, но и да се раздели с този отрасъл. За това алармираха пред журналисти производители на патешки продукти от Североизточна България. На нарочна пресконференция присъстваха Стоян Пантелеймонов - управител на "Насто 5"ЕООД - с. Бранище, Васил Василев - ЕТ "Васил Иванов-Шанс 61" - Варна, Захари Тошевски - "Хани 61" ЕООД - Добрич, Кумчо Милов - "Топ 94" ООД - Добрич, Стефан Цанев - ЕТ "Стефан Цанев"-Добрич.  
У нас годишно се отглеждат между 3 и 5 милиона патици, от което в икономиката на страната ни влизат 50 милиона евро, каза Стоян Пантелеймонов. До момента браншът не е субсидиран или дотиран от държавата по никакъв начин. Ако това не се случи в най-скоро време, има опасност целият отрасъл да загине и да се стигне до масов фалит на фермите, заявяват производителите на гъши дроб и други патешки продукти в наречена "Зов за помощ" декларация. Те посочиха, че българският гъши дроб се изнася за Франция и се конкурира с производството там. Досега е купуван заради сравнително по-ниската му цена. Сега обаче това е невъзможно заради скъпите фуражи у нас. Вследствие на сушата през 2007 г. цените на фуражите са се увеличили между 60 и 70 на сто, а изкупните цени на патешките продукти са се запазили. И ако миналата година цената на тон царевица е била 370 лева, то сега е около 550 лева. Фермерите купували гръцка царевица, защото българската не била с високо качество. Но по-евтина царевица от 460-480 лева за тон не могат да намерят. В същото време конкурентите им във Франция купуват царевица по 195 евро за тон. Сега производителите на патешки продукти губят по 3-5 лева за всяка патица. Те са категорични, че при тази ситуация е невъзможно до 1 януари 2009 г. да покрият евроизискванията към този тип ферми. А те предвиждат всяка от тях да има пречиствателна станция за отпадни води и торище.
Производителите от бранша настояват държавата да им отпусне субсидия, която да покрива разликите в цените на царевицата на вътрешния и международния пазар или да се удължи с година-две гратисният период за превеждане на базата им според евростандартите.
Във фермите за отглеждане на патици работят поне 5-6 хиляди души, а с гушенето им са ангажирани 4500 семейства в страната. В момента България държи около 15 на сто от световното производство на гъши дроб и патешки продукти.
 


Сходни връзки

ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ГЪШИ ДРОБ Е ПОД ВЪПРОС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.84 секунди