изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:31 EEST
С ЛИЧНА ХИГИЕНА СЕ ПРЕДПАЗВАТ В ЗООПАРКА ОТ ПТИЧИ ГРИП    
НовиниПтиците в Центъра за защита на природата и животните вДобрич не са затворени, независимо от предприетите в областта мерки за борба с птичия грип. Причината е, че няма наложена карантина, обясни за НДТ директорът Севдалина Венкова.

Тя каза, че в борбата с инфлуенцата по птиците се залага най-вече на по-добрата лична хигиена на персонала на центъра. В уникалния за Югоизточна Европа зоопарк, който е първият у нас лицензиран по европейските стандарти, се отглеждат около 50-60 птици. Те са щъркели, пеликани, няма патица, токачки и др.
На заседание в края на миналата седмица областната епизоотична комисия затегна мерките за предотвратяване евентуалното разпространение на птичи грип. Поводът този път бе регистрираният в с. Хан Крум, Шуменско, случай на заразена с инфлуенца, макар и не патогенна за хората, зеленоглава патица. Разпоредено бе общинските епизоотични комисии да предоставят списъци по населени места с подписи от стопаните за броя на птиците по видове, както и за това,  че са предупредени да не допускат излизането им извън дворовете. Това изискване е законово регламентирано, но до момента не всички стопани го изпълняваха, коментира директорът на РВМС д-р Красимир Каменов. 
Област Добрич се счита за рискова, тъй като тук се намират множество защитени територии за съхранение на дивата флора и фауна. Над областта преминава и Виа Понтика.
 


Сходни връзки

С ЛИЧНА ХИГИЕНА СЕ ПРЕДПАЗВАТ В ЗООПАРКА ОТ ПТИЧИ ГРИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.99 секунди