изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:14 EEST
Ето имената на агентите с власт    
Ред и сигурност
Комисията по досиетата оповести 108 имена на министър-председател, заместник министър-председатели, министри и заместник-министри от 1990 г. до днес, за които е установена принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА. Проверени са 673 лица.


Тридесет са министрите, за които е била установена принадлежност към ДС, 77 са заместник-министрите.
Единственият министър-председател (1995-1997 г.) в списъка е Жан Виденов. Той присъства в списъка като съдържател на явочна квартира с псевдоним Дунав. Сътрудничил е на ОУ на МВР-Пловдив – ДС. Снет е от действащ оперативен отчет през 1990 година.
Сред агентите и сътрудниците от сегашното правителство личат интересни имена: Зам.-министърът на културата Иван Токаджиев е бил агент и е сътрудничил под псевдонима Колев като е снет от оперативен отчет през 1991 година.
Баки Хюсеинов, днешният заместник-министър на труда и социалната политика, е бил агент с псевдоним Трънчев.
Зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков е бил секретен сътрудник на РУ на ГЩ под псевдонима Николай. Снет е от действащия оперативен отчет през 1987 година.
Заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев е бил агент на ДС с псевдоним Янко.
Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев присъства в списъка като агент с псевдоним Бисер. Той е включен в списъка с името Петър Юриев Чаушев. Раиф Мустафа, сегашен заместник-министър на вътрешните работи, е щатен служител в ОУ на МВР - Кърджали.
Сред сътрудниците е бившият министър на външните работи и бивш посланик в Турция Стоян Сталев, а сега шеф на Агенцията по инвестиции.
Посланикът ни в НАТО Любомир Иванов също е в списъка.
Eто някои от по-известните имена от близкото минало в списъка:
Румен Гечев, който е зам.-министър-председател и министър на икономическото развитие през 1995-1997 г. е бил секретен сътрудник “Економов”.
Министърът на правосъдието през 1997 г. Хараламби Анчев.
Министърът на културата през 1990-1991 г. Димо Димов.
Външният министър от 22.09.1990 година - 20.12.1990 година Любен Гоцев, който е бил разузнавач.
Зам.-министърката на промишлеността Едит Гетова е била агент “Иванова” и е била вербувана през 1989 г.
Васил Чичибаба, министър на земеделието и хранителната промишленост. Той е бил агент с псевдоним Х-2 и Митко.
Министърът на държавната администрация от 2001 до 2005 г. Димитър Калчев е бил агент и съдържател на явочна квартира. Псевдонимите му са били “Колев” и “Клуба”.
Министърът на отбраната (1995-1997 г.) Димитър Павлов е бил агент и резидент под псевдонима “Стойков”. Работил е към ВКР и ВМФ.
Зам.-министърът на културата Христо Друмев (несменяем шеф на НДК) е бил и секретен сътрудник и агент. В архивите е записан като “Драганов” и “Борил”.
Милчо Ковачев, съдържател на явочна квартира с псевдоним "Боабаб". Ковачев е бил министър на транспорта от 17.10.1994 г. до 26.01.1995 г.
Минко Герджиков, щатен служител на ДС и зам.-министър на търговията и външноикономическите връзки. Сега е зам.-кмет на София.
Сред имената са още бивши министри:
Валентин Александров - на отбраната; Валентин Босевски - на околната среда; Витко Еленков - на промишлеността; Георги Стоилов - на енергетиката и енергийните ресурси; Георги Георгиев -на културата.
И зам.-министри: Александър Александров, зам.-министър на науката и висшето образование, сътрудник на ДС, ПГУ, отдел VІІ, бил е агент с псевдоним Влайков, снет е от отчет през 1974 година. Има собственоръчно агентурно сведение.
Ангел Манчев, зам.-министър на отбраната, секретен сътрудник с псевдоним Тенев. Снет е от действащия оперативен отчет.
Бойко Мирчев, зам.-министър на външните работи, Борис Радев, зам.-министър на отбраната, Борислав Георгиев, зам.-министър на търговията и външноикономическото сътрудничество, Боян Пенков, зам.-министър на науката и висшето образование, Боян Скопаков, зам.-министър на културата, Валентин Петров, зам.-министър на външните работи, Валентин Гонецевски, зам.-министър на външните работи, Васил Байчев, зам.-министър на външните работи, Васил Милков, зам.-министър на икономиката, Венко Бешков, зам.-министър на околната среда, Чавдар Червенков, министър на вътрешните работи през периода 1994 г.-1995 г.
dir.bg
 
 


Сходни връзки

Ето имената на агентите с власт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди