изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:30 EEST
Възраждат следствието    
НовиниВ близките седмици в Народното събрание ще бъдат внесени предложения за окончателното решаване на проблема с натовареността на следствието.

Това обяви главният прокурор Борис Велчев по време на представянето на отчета на Националната следствена служба за работата й през 2007 г., предаде БТА. По думите на главния прокурор никой в държавата не се готви да закрива, нито да държи следствието в позицията, в която то се намира в момента. Мисля, че моментът за промени е настъпил, допълни Велчев.
По думите му не става въпрос за преосмисляне на модела за полицейското дознание като водещо в разследването, а за постигане на такава натовареност на следствието, която е съпоставима с тази на дознанието.
Стигнахме крайната степен на абсурда, така че 2008 г. ще бъде годината на решаването на вашите проблеми, обърна се Велчев към присъстващите служители на Националната следствена служба.
Необходимо е час по-скоро да се намери решение чрез нормативната уредба за укрепването на следствието, каза от своя страна вътрешният министър Румен Петков. Ако продължи сегашната ситуация, най-малкият проблем ще е демотивацията. Според мен ще започнат процеси на деморализация, а държавата ще стане съучастник в създаването на напрежение между следователи и дознатели, което е дълбоко вредно, допълни вътрешният министър.
Преди представянето на отчета новоизбраният директор на Националното следствие Бойко Найденов каза, че в момента следствието е поставено в едно полулатентно състояние. Неговият заместник Румен Георгиев изрази надеждата, че в скоро време този проблем ще бъде решен чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да дадат власт на главния прокурор да възлага дела за разследване от дознанието на служители от следствието.
В отчета си Румен Георгиев акцентира върху факта, че общественото одобрение на професията следовател е рухнало през миналата година, а в законодателството продължават да съществуват стотици необмислени промени, предаде БГНЕС. Въпреки това през миналата година са разследвани 817 дела за наркотрафик, 43 за подкупи, 117 за престъпление за интелектуалната собственост, 28 за вътрешен трафик на хора, 22 за външен трафик на хора, 122 за тежки престъпления. 2007 година завършва за следователите с два много важни факта, според Румен Георгиев, и това са намаляване до нула на останалите от предишни години дела и преодоляване на претоварването.  dir.bg
 


Сходни връзки

Възраждат следствието | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди