изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 10:49 EEST
СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ - ПРЕДПОЧИТАНО МЯСТО ЗА БИЗНЕС    
ИкономикаВ последните години в общините Балчик и Каварна се отчита бум на строителство на апартаментни комплекси и хотели. Мастити инвеститори влагат средства в новите градежи

Северното Черноморие е все по-атрактивно за големите инвеститори, занимаващите с ново строителство, установи проучване на НДТ. Впечатление прави, че през последните две-три години предпочитани за изграждане са апартаментни комплекси вместо хотели. В подкрепа на проучването на НДТ са и данните, които споделиха кметовете на двете добруджански общини - Балчик и Каварна - Николай Ангелов и Цонко Цонев, където се влагат множество инвестиции в ново строителство.
На площ от 70 дка испанска фирма изгражда в момента в близост до село Кранево, което е само на 5-6 км отстояние от курорта "Албена", голям апартаментен комплекс, каза Н. Ангелов. Много такива комплекси се изграждат още в селата на територията на община Балчик - Рогачево, Оброчище и други, добави той. "Хотели се изграждат на територията на двете голф-игрища - "Лайтхаус" и "Бляк сий рама". В рамките на година-две капацитетът на новото строителство ще достигне 100 хил. жилища в общината" - коментира Ангелов. Кметът на Белия град добави още, че инвеститорски интерес има и към самия Балчик. "В града има няколко жилищни сгради, които са в процес на изграждане. Инвеститорите са предимно български фирми, но има и такива отвън. В района на Двореца апартаментен комплекс изгражда руска фирма, в близост до местността "Фиш-фиша" нов комплекс прави кипърска фирма" - каза още Ангелов.
Не по-малък е интересът на бизнеса и към Каварна и региона. Цонев съобщи, че само до края на юни в рамките на града ще бъдат открити два нови 4-звездни хотела, които ще са с общ капацитет близо 400 легла. Единият от тях - в близост до градския парк в града, се изгражда от бившия зам.-областен управител на Добрич и понастоящем арендатор - Стоян Ковачев. "Очакванията ни са през лятото да бъдат открити още три други хотела, които са в процес на изграждане, както и множество апартаментни комплекси" - коментира Цонев.
И в Каварненско повечето от строящите се сгради са под формата на апартаментни комплекси за продажба, а не чисти хотели. Цонев добави още, че е започнало строителството на "Калиакрия II", като инвеститор на проекта е българо-шведската "Линекса пропърти" с изпълнителен директор Ангел Лингорски - брат на зам.-финансовия министър в едно от предишните правителства Илия Лингорски. Първата част е вече завършена и предстои нейното откриване. Комплексът засега има 104 апартамента, които вече са изкупени, като средната цена е била 1350 евро/кв.м. Пред журналисти при символичната първа копка на "Калиакрия I" А. Лингорски сподели, че целият комплекс ще бъде изграден на 3 етапа, като общо ще има 350 апартамента за 15 000 души.
Хотел ще бъде изграден на третото строящо се в Добруджа голф-игрище - "Тракийски скали", което се намира на територията на община Каварна. Той ще е с капацитет 3 500 легла, като има голям интерес и към този проект, коментира Цонев. Инвеститор тук е австрийската компания "Темпе" с управител от българска страна Георг Цветански. В колективния орган на управление е и председателят на българската голф-асоциация и инвеститор в друго голф - игрище "Бляк сий рама" Красимир Гергов.
През пролетта започва и строителството на един от най-новите апартаментни комплекси "Джулай морнинг", чийто инвеститор е "Бългериън ленд дивелопмънт". Строителството ще е на площ от 70 хил. кв.м, а апартаментите в него ще са 400 на брой каза Цонев. Тук инвеститор е английски фонд, с управител от българска страна Димитър Спасов. Същият фонд изгражда апартаментни комплекси и на територията на община Балчик - в село Рогачево строят комплекса "Хармони хилс". С инвестиция в апартаментен комплекс в Каварненско е и концесионерът на "Чистота" - София, Георги Крумов, който е и управител на инвестиционен фонд "Икуест". В морската част на рок-столицата - Каварна свой хотел има и управителят на "НВГ груп" Николин Гавраилов. В землището на село Божурец строи шотландски инвестиционен фонд "Божурец инвестмънт" с управител в България Светослав Димитров.
Според прогнозите и очакванията на браншовици в сектора на недвижимите имоти, много скоро съществено привличане на инвестиции ще има и в третата морска община в областта - Шабла.
 


Сходни връзки

СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ - ПРЕДПОЧИТАНО МЯСТО ЗА БИЗНЕС | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БОЖУРЕЦ ИНВЕСТМЪНТ - МУШЕНИЦИ
Автор: Anonymous да 2009-06-23 @ 11:16 EEST
Здравейте,
аз предстявлявам фирма която работи 2008/ 2009г. с "Божурец инвестмънт" ООД. Искам да ви запозная с тертипа на работа на тази фима. Управителите на тази фирма явно са възприели мутренският тертип на работа и отношение със своите под изпълнители - плащат аванси по сключени договори, сключват нови и след това прекратяват договорните отношения със скалъпени извинения и обвинения. Не плащат извършената работа и не се отзовават при опит за контакт. Това е абсолютно не коректно и подсъдимо поведение при положение, че има сключени договори. Работят с малки фирми които според тях са второ качество хора и няма да смисал да уважават. "Божурец инвестмънт" са абсолютни мушенници, и отношенията с тях трябва да се уредят единствено по съдебен ред.

БОЖУРЕЦ ИНВЕСТМЪНТ - МУШЕНИЦИ
Автор: Anonymous да 2009-06-23 @ 18:54 EEST
Абе няма лошо! Но въпросът е: Има ли туристи за толкова много комплекси, голф игрища, хотели???
БОЖУРЕЦ ИНВЕСТМЪНТ - МУШЕНИЦИ
Автор: Anonymous да 2009-08-13 @ 10:44 EEST

saglasensam sasvas neznam kakvae sistemata v tozi bran6 koito za6titava samo vazlujitelite a pod izplnitelite kak dese opraviat?imali niakoi koito moje dami odgovori?mnogo sa izgorelite no po4neli da pu6e poniakoga vodi do pojar.

 

СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ - ПРЕДПОЧИТАНО МЯСТО ЗА БИЗНЕС
Автор: Anonymous да 2009-08-26 @ 11:07 EEST
Някой можели да ми каже техен телефон че ми е наистина необходим? благодаря предварително - sis_admin@magnolialights-bg.com
СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ - ПРЕДПОЧИТАНО МЯСТО ЗА БИЗНЕС
Автор: Anonymous да 2009-08-26 @ 16:52 EEST

Вижте, то не се говори за туристи, а за бизнес. Тия комплекси, селища и игрища са обект на бизнес. Някаква рентабилност има, а това че тя може да не е от туризъм е съвсем друг въпрос.

Ние добруджанци сами губим от това, че съсипват девствените ни брегове за сметка на финансово-инвестиционни далавери. Е, можи някой глупак да си е правил сметката, че ще привлече огромен брой платежоспособни туристи в страна като България. Обаче тук, нито полицията, нито болниците работят на европейско ниво.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди