изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 11:00 EEST
РФИ: Косово няма да бъде признато от ООН в обозримо бъдеще    
Европейски съюз Брюксел. Какво мислят за независимостта на Косово в Брюксел, която предизвиква различни реакции в сраните от ЕС. Анализ Жорж Бергезан, специалист по Балканите и член на GRIPS – Групата за изследвания и анализи върху мира и сигурността, базирана в Брюксел:

“Аз съм доста скептичен, поне що се отнася до последиците, които тази независимост може да има за региона, а също и за цял свят, най-вече доколкото се открива процедура по създаване на независими държави. Искаме или не, но това е прецедент. Мисля, че много скоро ще се усетят последиците от този акт, най-напред в съседните страни на Косово – в Босна и Херцеговина, в Македония... Може би и в Румъния, и в други страни по света. Вече има от вчера декларации на разни движения за независимост в този смисъл. Много движения за независимост от цял свят сега настояват, че и те са били подлагани на кланета, че и те са с различно етническо население от господстващото население в страната и т.н. Винаги могат да се намерят прилики с Косово. Иначе в момента в Косово се върви към “контролирана независимост”, поне това е терминът, който се използва. Тоест политически контрол от ЕС и от НАТО във военната област. Официално, ЕС е натоварен с това да задава рамката и да упражнява контрол над новите косовски институции – най-вече в сферата на правосъдието, полицията и митниците. Но КФОР ще остане на място, защото ЕС изпраща на място само магистрати, полицаи и митничари, така че остава тази важна военна сфера, която се гарантира от присъствието на КФОР. Тези части под егидата на ООН ще продължат да бъдат на място със съгласието на 5-те Велики сили, включително Китай и Русия, които не гледат благосклонно на независимостта на Косово. А това донякъде означава, че независимостта няма да бъде призната на ниво ООН. Или най-малкото Косово няма да бъде признато от ООН в обозримо бъдеще. А знаем, че една държава има официално признание едва когато влезе в редиците на ООН. Нещо, което няма да се случи.”
Информацията е на РФИ.
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

РФИ: Косово няма да бъде признато от ООН в обозримо бъдеще | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди