изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:14 EEST
Мушараф е големият губещ на изборите в Пакистан    
По света

На парламентарните избори в Пакистан противниците на президента Мушараф печелят достатъчно места, за да сформират мнозинство в парламента. Това сочат неофициалните резултати от вчерашното гласуване.



Пакистанците решиха да бъдат управлявани от парламента, а не от армията с избори, които са ключови за преминаване на страната от военно към гражданско управление. Президентът Мушараф е големият губещ в тях. Триумфът на опозицията, който започна по улиците на големите градове и продължи до късно през нощта, се потвърди и от междинните резултати. Официалните ще бъдат обявени най-рано утре, но е сигурно, че двете големи партии – Народната партия и Мюсюлманската лига - имат заедно пълно мнозинство в парламента и ако се разберат, могат да съставят общо правителство и да задействат процедура по импийчмънт на Мушараф. Самият той побърза да обяви, че признава загубата на своята пария и, че е готов да работи с победителитие.

В появите си днес, Мушараф изглежда твърде разколебан – все пак му предстоят преговори с партията, чийто лидер Беназир Бхуто беше убита през декември и с Наваз Шариф, чието правителство свали с военен преврат преди осем години.

Промяната на статуквото в Пакистан е факт и ако има някакъв актив, с който действащият президент може да влезе в процеса на договаряне е, че проведе избори, които преминаха без големи терористични актове и чията честност и легитимност до този момент не е оспорена.

В интервю за БНТ, Наваз Шариф каза, че разговор с Мушараф може да има само ако той се съгласи с възстановяване на независимата съдебна система, конституцията от 1973, с оттегляне на армията от властта и със суверенен парламент, но исторически не му е известно диктатор да е работил за утвърждаване на гражданско общество и институции. Мушараф има ходове, ако победилата опозиция се разцепи, но за ключовия съюзник на Съединените щати в борбата с тероризма очевидно предстоят изпитания по демокрация.

Севда Шишманова - специален пратеник на БНТ

 


Сходни връзки

Мушараф е големият губещ на изборите в Пакистан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди