изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:00 EEST
Митал осъден на 240 млн. лева    
Ред и сигурност Софийският градски съд осъди “Финметалс холдинг“, собственост на Прамод Митал, да плати 239 250 000 лв. за неизпълнение на приватизационния договор за “Кремиковци“. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Искът е предявен от Агенцията за следприватизационен контрол. Във връзка с искането на собственика на "Кремиковци" Прамод Митал за тримесечната отсрочка Димитров посочи, че тази молба няма да бъде уважена от министерството. Той напомни, че Митал е подписал декларация, че през 2007 г. в комбината ще бъдат вложени 100 млн. евро, а това не е станало. „България не вярва на сълзи“, бяха думите на министър Димитров. Същевременно той не пожела да коментира какво би станало, ако Митал откаже да плати 240-те милиона и дали държавата ще си върне "Кремиковци".
Три месеца “въздух“, по подобие на стоте дни на властта, поиска Митал с писмо до министрите на икономиката и на транспорта. За комбината са осигурени суровини за следващите 90 дни, които да осигурят производството на 100-110 хил. тона стомана, се казва в писмото, цитирани от в. "Стандарт". В него хората на Прамод Митал настояват държавата да прояви разбиране и в този срок заводът да погасява само текущите си задължения към държавните компании БДЖ, НЕК и "Булгаргаз". Иначе ситуацията щяла да бъде "крайно негативна" както за комбината, така и за всички заинтересовани страни, се казва в писмото до кабинета. Прамод Митал е поел ангажимент до 3 месеца да осигури привличането на стратегически партньор. Дотогава новият директор Гунтупали Джаганадам ще осигури безпроблемната работа на завода. Собствениците вече се били споразумели с БДЖ за транспорта на суровините и готовата продукция в следващите 90 дни.
Веднага след изтичането на 3-те месеца в кратки срокове ще бъдат платени и натрупаните стари борчове, обещават хората на Митал.
През 2007 г. "Кремиковци" е погасил към трите държавни гиганта над 267 млн. лв. текущи и стари задължения, отбелязва Профит. За миналата година комбинатът е на загуба от 35 млн. лв., показа финансовият отчет, предаден преди дни на борсата. Дружеството е изпразнено откъм финансови ресурси, а поради неплащане на пристанище Лом бяха застопорени повечето суровини. През януари бяха издължени забавени заплати на работещите, които дойдоха от парите, предвидени за плащане на вноската към собствениците на облигациите на "Кремиковци".
В края на миналия месец се очакваше да бъде сключена сделка за продажбата на предприятието на украинския бизнесмен Константин Жеваго, но до такава не се стигна.
До лятото ще стане ясно дали „Кремиковци” ще получи комплексно разрешително за работа от екоминистерството, съобщи междувременно зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.
dir.bg
 


Сходни връзки

Митал осъден на 240 млн. лева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди