изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:06 EEST
Георги Илиев: Всички версии ще бъдат проверявани, няма да има приоритетна версия    
Интервюта

Георги Илиев, следовател от НСлС, пред БНР, “Преди всички”

Водещ: В очакване на правителствено решение за обявяване на национален траур заради жертвите на влаковата катастрофа и в деня, в който Шумен се сбогува с двама от загиналите до къде е стигнала работата по разкриването на причините за тази трагедия. Добро утро казвам на следователя Георги Илиев от Националната следствена служба (НСлС), който работи по случая. Здравейте.



Георги Илиев: Добро утро.
Водещ: Знаем, днес пътувате към мястото на инцидента. Какво предстои да бъде свършено, г-н Илиев?
Георги Илиев: Първо, искам за слушателите да отбележа, че през тези три дена работата на екипите по трагично загиналите българи, по-точно за отстраняване на причините за пожара не е спирала, както и за установяване и за идентифициране на телата на починалите във вагона или от вагоните. Какво предстои? На вашия въпрос мага да ви кажа, тъй като не е следствена тайна, днес ще има консилиум на лекари в болница в Плевен, където ще положат усилия за разпознаване на двете тела, които все още не са разпознати.
Водещ: Има ли очаквания идентификацията им да приключи днес, г-н Илиев?
Георги Илиев: Имаме такива очаквания да приключи днес, защото ще се хвърлят много сили и всичко, което зависи от нас ще бъде направено. Смятаме, че ще има резултат.
Водещ: Днес четем по думите на доц. Лисаев, който е от Плевенски медицински университет, той заявява, че се увеличава вероятността за девета жертва. Имате ли вие такива притеснения?
Георги Илиев: Притеснения съм имал от началото за броя на жертвите, но ще се повторя навярно, и една жертва е много, и осем са много, и девет са много.
Водещ: Така е. Казахте работата не е спирала, знаем, че е така, през последните дни. Колко са обаче версиите, по които работите? Тъй като появиха се вече и спекулации, версии за терористичен атентат, за умишлен палеж.
Георги Илиев: Тези двете версии, които вие ги споменахте до сега минимум данни нямаме за такова нещо. Минимум. Няма никакви данни за извършен терористичен акт или за умишлен палеж. При най-малко съмнение, също трябва да кажа, че ние не сме спрели да работим по тези версии, всички версии ще бъдат проверявани и то най-обстойно. Няма да има приоритетна версия.
Водещ: Колко са версиите и има ли основни, по които работите?
Георги Илиев: Четири са издигнатите версии и по четирите не е спирало да се работи. Друг е въпросът, че до сега нямаме резултат, с който да успокоим обществото.
Водещ: За да изчистим тези подозрения и спекулации около версията за терористичен атентат, могат ли да бъдат намерени следи, въпреки температурите, които са били развити по време на пожара и буквално унищожаването на влаковата композиция в този участък?
Георги Илиев: Веднага ще ви отговоря на този въпрос. Ако е имало поставено взривно устройство, то винаги оставя следи и досега щяхме да имаме резултати от това нещо. На този етап нямаме данни за терористичен акт.
Водещ: Днес научаваме за една нова версия, за която до сега не се е говорило, за нелегално превозвани туби с бензин, които вероятно биха могли да причинят пожар от подобна сила.
Георги Илиев: Тази версия я чувам за пръв път. И който я издига, аз съм готов да седнем и да я проверим и нея – от къде е взет бензинът, защо е взет бензинът, каква е сметката, на този, който го превозва, има ли разлика в цените на бензина някъде.
Водещ: Ще ви каза на кого е тази версия – на Михаил Константинов, той е професор, декан на Факултета по транспортно строителство в Университета по архитектура в София.
Георги Илиев: Аз ще се свържа с него и ще видя.
Водещ: Приемате ли за вероятно, ако е възможно това нелегално превозване на запалителни вещества, да са останали следи от подобно нещо?
Георги Илиев: Винаги, ако има летливи, леснозапалими вещества, те оставят следи по вещите, които са горели. Много добре знаем, че вагонът не се състои само от желязо. Има неща, материали, които горят и развиват висока температура, на всичкото отгоре отделят токсични газове.
Водещ: Тоест, ако е имало такова нещо, следи са останали?
Георги Илиев: Разбира се. Винаги, бензин, нафта, когато има горене, има си технология, по която се проверява това нещо.
Водещ: Склонен сте да проверите и тази версия?
Георги Илиев: Всичко ще проверим. Мога да кажа още, че и следствие, и дознание сме хвърлили всички сили, единствено за установяване на причината за възникналия пожар.
Водещ: По отношение на версиите за късо съединение или за цигара, отхвърлени ли са вече? И за това имаше спекулации – как една лампа, колкото и вата да е, да предизвика подобен огън.
Георги Илиев: Белята става бързо, и една лампа може да предизвика подобен огън, една клечка кибрит може да възпламени много неща и една цигара, която развива на местото на горенето 200 градуса температура, също може да предизвика пожар.
Водещ: Има ли версии, които са отхвърлени вече?
Георги Илиев: Не, няма версия, която да е проверена изцяло и да е отхвърлена.
Водещ: Очертава ли се кръг от заподозрени около тези версии, които проверявате?
Георги Илиев: Няма такова нещо засега, нямаме заподозрени. Ние първо трябва да намерим причината и след това да търсим заподозрени. При разследването на пожара си има технология.
Водещ: Какво мислите вие за тези обвинения, за това, че служители на БДЖ са проявили небрежност и немърливост по отношение на гасенето на пожара?
Георги Илиев: Всичко това ще се провери в хода на дознанието, но сега на първо време стоят много по-важни неща. Най-важното нещо, пак може би се повтарям, е разкриването на причината за възникналия палеж.
Водещ: От гледна точка на професионалния ви опит, как очаквате да приключи този случай? Ще бъдат ли открити причините, това, за което говорехте?
Георги Илиев: Не мога да гадая, но пак повтарям и казвам, че следствие, дознание и специалисти, и вещи лица, и прокурори ще хвърлим всички усилия, ще извършим всичко онова, което е нужно и което зависи от нас с цел да се открие причината за пожара.
Водещ: Добре. По отношение на координацията има разминавания в показанията на очевидци и на служители на БДЖ. Как гледате на различните им изказвания за това как е било действано в тези критични минути на пожара?
Георги Илиев: В такива критични ситуации винаги има разминаване на позициите. Хората сме различни и по различен начин възприемаме събитията, които се случват. Например много често, ето и сега чух такива слухове, че пожарният автомобил бил пристигнал без вода. Това не може да се случи. Друг е въпросът, че на нас ни се иска, когато наблюдаваме такава трагедия всичко да свърши по-бързо, пожарната да си свърши по-бързо работата. Не знаем, че един такъв пожарен автомобил побира два кубика и половина вода. Тази вода се изхвърля точно за две минути и половина. За две минути и половина, ако не се загаси пожара, ако пожарният автомобил е един, той трябва да се върне, да се напълни и пак да гаси. През това време пожарът се разраства.
Водещ: Т.е. е възможно да има относителни разминавания между показанията на хората?
Георги Илиев: Има, да. Но всички показания ще бъдат най-обстойно проверявани. И в последствие ще бъдат проверени действията дори и на пожарната. Ща бъдат проверявани действията и на железничарите. Ще се види защо едни врати бяха заключени, други отключени. Всички тези неща ще бъдат проверени. Нищо няма да остане непроверено.
Водещ: За заключените врати, тук е моментът да ви попитам и за професионалната небрежност на служителите. Стана ясно, че петима от загиналите са били именно намерени до една от заключените врати?
Георги Илиев: Да. За съжаление е така.
Водещ: Независимо от причините за пожара, ако се докаже, че е имало грешка и такава непрофесионална небрежност от страна на служител на БДЖ, ще понесели той своята отговорност?
Георги Илиев: В хода на разследването всеки, който се окаже, че има съпричастност и е в причинна връзка с причиняването на смъртта на осемте български граждани, задължително ще си понесе отговорността. Ще бъде привлечен в качеството си на обвиняем по делото.
Водещ: Кога да очакваме по-конкретни резултати от работата на следствието по този тежък случай?
Георги Илиев: Точна дата не мога да се ангажирам да кажа.
Водещ: И не очакваме, да.
Георги Илиев: Да. Но делото не представлява кой знае каква тайна и аз просто само това мога да кажа, че при разкриването причините за пожара, при приключване на следственото дело обществеността ще бъде осведомена за резултата.
Водещ: Оставаме в очакване, имайки в предвид колко чувствително е обществото на тази тема, и в очакване на разкриването на причините предизвикали я. Междувременно от БДЖ отказват информация, въпреки нашите опити да се свържем с тях. Мълчането им продължава да е факт. И въпреки обявеното желание в началото за откритост и да говорят по темата. Благодаря ви за този разговор. Георги Илиев, следовател от НСлС, който работи по случая с изгорелия влак.

focus-news.net

 


Сходни връзки

Георги Илиев: Всички версии ще бъдат проверявани, няма да има приоритетна версия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди