изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 00:37 EEST
НОВИНИ ОТ СЪДА    
Новини

Определението на Добричкия окръжен съд от миналата седмица, с което 35-годишният Диян Димов, обвинен, че системно разпространява наркотици в Добрич, бе първоначално задържан под стража, е правилно и законосъобразно, съобщиха за НДТ от Апелативния съд във Варна.



Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва със затвор от 3 до 12 години и глоба от 20 хиляди до 100 хиляди лева. Димов е обвиняем по досъдебно производство за разпространение на наркотици в продължителен период от време. Той е имал водеща роля  в снабдяването с дрога на наркозависими лица, които са били принуждавани също да продават. Според прокуратурата той живеел с чувство за безнаказаност и не се криел от органите на МВР.  Възможно е спрямо Диян Димов да бъде повдигнато и обвинение за организация на престъпна група..

Въпреки твърдението на защитата, че не е запозната с нито едно от доказателствата и че разследващите органи в града се позовавали само на медиите за своите твърдения, вчера Апелативният съд потвърди ареста на Диян. Нещо повече. Съдът се позова на гласни свидетелства, от които става ясно, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, Димов може да стигне до саморазправа с вече разпитани свидетели или с такива, на които предстои да дават показания. Въззивният съд прецени, че ако измени мярката за неотклонение на Диян Димов, той може да извърши друго престъпление, или да се укрие от правораздавателните органи. 

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно. НДТ

 

ГАИЧ НЕ ЛЪЖЕ. БОЛЕН Е, НО
МАГИСТРАТИТЕ НЕ МУ ПОВЯРВАХА

Задържаният под стража сръбски бизнесмен Миролюб Гаич, който е  собственик на “Югоагент”, не се яви на насроченото срещу него дело по обвинение за укриване и неплащане на данъци.  Началникът на „Следствения арест” в Добрич уведомил с факс съда, че състоянието му не позволява транспортиране.
Гаич, който преди седмица бе закопчан на излизане от съдебната зала, след като бе осъден на 4 години затвор за измама на седем вложители, е получил хипертонична криза няколко часа преди делото в петък и е бил отведен в “Бърза помощ”. Два пъти Миролюб Гаич бе представял пред съда молба за отлагане на приключилото в Окръжния съд наказателно дело срещу него заради хипертонична криза. При втория опит магистратите не само, че не му повярваха, но и разпоредиха арестуването му и го обявиха за общонационално и международно издирване. За седемте дни, откакто 61-годишният сърбин е зад решетките, той е имал две кризи, разбра НДТ. Непосредствено след арестуването му и привеждането в ареста, близките му са му занесли лекарствата. Веднъж се е наложило да викат лекар заради високото кръвно на сърбина.
Заради неявяването на Гаич ход на делото в петък не бе даден и то бе отложено за 28 март. След като бе осъден, че е измамил с цел лична облага седем вложители в “Югоагент” с 2 600 настоящи лева, сега Гаич трябва да отговаря пред закона за укриване и неплащане на данъчни задължения в размер на 28 358 лв., които сърбинът е платил на държавата заедно с лихвите до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд. Според повдигнатото срещу него през декември 2007 г. обвинение, като представляващ и управляващ ООД „Югоагент – Добрич”, той е решил да избегне плащането на част от дължимите от дружеството по Закона за ДДС  данъци. За осъществяване на намеренията си през данъчния период август – декември 2003 г. той вписал в четири справки–декларации по ЗДДС неверни стойности, използвайки 38 фактури с невярно съдържание. Те отразявали недействителни сделки за ремонти на покривни конструкции, ВиК и електроинсталации в обекти на „Югоагент – Добрич”. По този начин Гаич приспаднал неследващ се данъчен кредит в размер на 28 358 лв. Разследването е установило чрез съдебно-технически експертизи, че тези ремонти не са извършени. НДТ

 

ГРАЖДАНСКИ ИСК СРЕЩУ Д-Р ДЖЕНКО РУСЕВ

Окръжният съд в Добрич даде ход на гражданския иск срещу д-р Дженко Русев, заведен от близките на Елин Черкезов. Това съобщиха от пресслужбата на съда. От там припомниха, че младежът почина през 2003 г., поради немарливо изпълнение на лекарските задължения. Съдът даде 7 дни срок на ищците да заплатят предвидената по закон държавна такса, за да бъде гледан гражданският им иск срещу главния ответник – МБАЛ – гр. Добрич. Процесът ще продължи на 28 март от 9 часа.
Огнян Черкезов и Росица Дерматова – Черкезова претендират от д-р Русев като евентуален ответник и МБАЛ-Добрич като главен ответник, да им заплатят обезщетение от 60 хил. лв. за претърпените от тях неимуществени вреди /болка и страдания/, причинени от смъртта на сина им Елин. В петък съдът конституира като ищец другия им син Жельо Черкезов, като наследник на починалата на 20.02.2008 г. Росица Дерматова – Черкезова.
Защитата на д-р Дженко Русев - адвокат Марин Марковски, оспори основанието на гражданския иск и размера му. Той се аргументира, че в хода на административното наказателно дело, лекарят е бил освободен от наказателна отговорност и му е наложено само административно наказание.
По искане на адвокат Марковски Добричкият окръжен съд назначи комплексна съдебно-медицинска експертиза и допусна разпита на двама свидетели по делото. Задачата на вещите лица е да установят, дали констатираната диагноза „диафрагмена херния” е водела до животозастрашаваща опасност за пациента и дали се налагало оперативно лечение. ДОС възложи експертизата на коремен хирург и гастроентеролог от друг съдебен район, предвид евентуалното привличане на МБАЛ – Добрич, като главен ответник.
Окръжният съд приложи по настоящото дело административно - наказателното дело от 2006 г. срещу д-р Дженко Русев. 57-годишният лекар бе признат за виновен, че е причинил смъртта на Елин Черкезов като не назначил адекватно лечение и не предприел хирургична намеса, въпреки усложненото  състояние на младежа. Той бе освободен от наказателна отговорност, защото е сторил престъплението по непредпазливост. Съдът го лиши от правото да упражнява професията „хирург” за срок от една година и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв. Присъдата е потвърдена от Апелативен съд – Варна и е влязла в сила през октомври 2007 г. НДТ 

 

 


Сходни връзки

НОВИНИ ОТ СЪДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди