изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:36 EEST
5 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА СТОЛИЧЕН БАБАИТ, КОЙТО 10 ГОДИНИ БЯГА ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА    
Ред и сигурностНа 5 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим бе осъден 50-годишният Дойчин К. Тодоров, съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд в Добрич.

Той бил признат за виновен в опит за убийство на три лица и за проявено хулиганство на обществено място. Съдът приел, че Тодоров е действал по хулигански подбуди и със средства опасни за живота.

Обвиняемият трябва да плати на гражданския ищец Георги Бакърджиев обезщетение от 10 000 лв. за причинените му неимуществени вреди. 

Другите две обвинения срещу него, че се заканил с убийство и възбудил страх у две непълнолетни лица, бяха прекратени поради изтекла давност на 7 февруари 2008 г. До тук се стигна, след като делото многократно бе отлагано по различни причини. Най-вече от страна на подсъдимия, който успя 10 години да се скатава, но в крайна сметка не успя да избяга от присъдата. 

От съда припомнят, че в началото на 1998 г. софиянецът Дойчин Тодоров извършвал услуги със земеделска техника в община Крушари. На 21 февруари 1998 г. той се срещнал с контрагенти в ресторант в с. Крушари и употребил алкохол. След полунощ на 22 февруари 1998 г. заедно с племенника и служител във фирмата му, посетили местната дискотека. Там Тодоров произвел безпричинно изстрел с личния си пистолет. Непосредствено след това компанията излиза от заведението. Пред него срещат три непълнолетни момчета, а Тодоров без причина отправя заплахи за убийство и насочва оръжието срещу две от тях. Притеснени от поведението му, децата влизат в дискотеката, а едно от тях разказва за случилото се. Трима души, сред които Георги Бакърджиев, тръгват с автомобил след компанията на Тодоров. От задната седалка на своята кола обвиняемият стреля с пистолета си и ранява в гърдите Бакърджиев и бащата на едно от момчетата. На мястото, където са спрели автомобилите, се събират хора от селото и започват да хвърлят камъни по колата на обвиняемия. Тодоров успява да излезе от селото и да стигне до ползван от него фургон до с. Александрия. Там го заварва сформираната за задържането му група от РПУ  - Крушари. Полицаите приканват Тодоров да се предаде. Той излиза внезапно от фургона с пушката си „Мозберг” и стреля срещу намиращия се пред вратата полицай. Служителят на реда хваща цевта на пушката и я наклонява. Благодарение на хладнокръвието му, изстрелът попада в земята. Полицаите успяват да отнемат оръжието и да задържат Тодоров.

В пледоарията си вчера прокурорът по делото поиска присъда от 8 години лишаване от свобода за трите опита за убийство и условна присъда от 2 години за хулиганското поведение на Тодоров в дискотеката. „Опасно и арогантно е да се размахва пистолет и да се стреля в дискотека и да се заплашват деца”, аргументира се държавният обвинител. Според него при трите опита за убийство Тодоров е действал с пряк умисъл. Не може да се говори за самоотбрана, защото никой от пострадалите не го е нападал с оръжие, тръби или дървени сопи. Наказателният кодекс предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода за опит за убийство.

Адвокатът на Тодоров поиска съдът да го признае за невиновен или да намали наказанието под минималното, защото в деянията на подсъдимия липсвала обществена опасност. Произвел изстрела в дискотеката по небрежност. По другите обвинения защитната теза бе, че са превишени пределите на неизбежна самоотбрана при нападение от тълпа. Адвокатът се аргументира, че според извършената преди 10 години съдебно-психиатрична експертиза, Тодоров е изпитвал страх и паника и не е можел да планира действията си.  

В досъдебното производство Тодоров не се признава за виновен. Пред съда вчера той заявил, че се срамува от себе си. Той признал, че е сторил грешка. Смятал, че оръжието има възпиращ ефект и може да даде сигурност на придружаващите го, затова го бил извадил.

До влизане в сила на присъдата Тодоров остава с мярка за неотклонение „Парична гаранция”.

Присъдата подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в срок от 15 дни. Тодоров няма предишни осъждания, завършил е висше образование, женен, занимава се с частен бизнес. Живее в София. НДТ

 

 


Сходни връзки

5 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА СТОЛИЧЕН БАБАИТ, КОЙТО 10 ГОДИНИ БЯГА ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди