изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:48 EEST
САМУНЪТ СКОЧИ С БЛИЗО 11 %    
НовиниМалки фурни мамят потребителите с по-нисък грамаж

С близо 11 % скочи цената на хляба от вчера в Добрич. Проверка на НДТ в търговската мрежа установи, че 700-грамовият самун вече се търгува за лев, вместо досегашните 90 стотинки. Заедно големите производители - "Добруджански хляб" и "Савимекс", цената на 700-грамовия самун са вдигнали и по-малките фурни от региона, но търговци споделиха, че дребните производители лъжат в грамажа. В квартално магазинче нито един от изтеглените 5 хляба на "Бал клас" - Балчик, които са вдигнали хляба си от 80 на 95 стотинки, не тежеше 700 г. Везната се колебаеше между 630-650 г. при всичките произволно избрани и изтеглени 5 самуна, произведени от балчишката фирма. Какви са причините за увеличение на цената от двата големи хлебопроизводители в града, така и не можахме да разберем, защото от нито една от фирмите не отговориха на позвъняванията от редакцията.
Стилиян Стоянов, който е член на управителния съвет на зърнопроизводителите, заяви, че в последните 3-4 месеца цената на пшеницата се е задържала, като реалните сделки се сключват на нива от около 500 лв./т без ДДС. Досега 70 хил. т зърно от Добричка област били изнесени, добави още Стоянов, като допълни, че тези количества са били предварително договорирани. Зърнопроизводителят коментира още, че реално търговия с ечемик, царевица и слънчоглед няма, тъй като заради сушата миналата година в региона няма количества.
Засега няма нова цена на брашното, заяви за НДТ Тошко Няголов - председател на регионалната структура на хлебопроизводителите и сладкарите в Добричко. "До преди 20-ина дни цената на тон брашно с ДДС беше 860 лв./т, като това ниво се задържа вече близо четири месеца. Далеч обаче нещата не са така по отношение на другите консумативи. Само за последната седмица олиото скочи с 10-12 %. За месец солта се увеличи с 10 %, 5-6 на сто е увеличението на маята, а от няколко дни с 20 на сто се увеличиха консумативите за опаковка на хляба" - каза още Няголов. Според него, реалната цена на 700-грамовия самун на дребно е между 1.20-1.25 лв., но в момента той се търгува за 90-1.05 лв. "Голямото предлагане и високата конкуренция в бранша реално са причините, които задържат по-ниските цени, но не е ясно докога ще е така. Говори се, че след месец ще има скок на газта с 33 %, ако това стане, то неминуемо ще повлече след себе си много неща - нови увеличения, а не е изключено и фалити. Някои по-малки фурни вече затварят - например в Пчеларово, Добричко, фурната затвори, защото не може да издържа" - каза още Няголов.
 


Сходни връзки

САМУНЪТ СКОЧИ С БЛИЗО 11 % | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди