изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:27 EEST
Още двама висши полицаи замесени в афери    
Ред и сигурностОще двама служители на МВР са били задържани по делото срещу зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов.

Началникът на "Икономическа полиция" към Национална служба полиция (НСП) Георги Радков и началникът на "Криминална полиция" към столичното Второ РПУ Любомир Иванов са обвинени за изнасяне на класифицирана информация, заедно с отстранения Иван Иванов. Това разкри отлично информиран източник от прокуратурата, цитиран от БТА. Според неофициална информация от държавното обвинение, двамата са били в телефонните записи от диска, за който депутатът от ДСБ Атанас Атанасов сигнализира главния прокурор преди седмица.
Срещу Радков и Иванов обаче не са били събрани повече данни, доказващи съпричастността им към престъплението и затова те не са задържани. Те били пуснати срещу парична гаранция, съобщи Дарик.
От прокуратурата разкриха, че имената на вътрешния министър и на главния секретар на МВР не се споменават в записите от реализираните специални разузнавателни средства, а в коментарната част от справката, която Атанасов предаде на прокуратурата. Тя обаче е анонимна и не представлява официален документ. Предстои да се изясни дали въпросните СРС са направени законно и на кого са докладвани.
Ще има още отстранени служители по случая с "Иван Иванов", заяви в Пловдив вътрешният министър Румен Петков, цитиран от БНР. Той потвърди, че не е знаел да има разработка срещу арестувания зам.-директор на ГДБОП и подчерта, че се надява прокуратурата и ДАНС да установят кой я е разпоредил. Запитан дали по случая с Иванов ще има вътрешна проверка, Петков отговори, че не може да разпореди такава, за да няма припокриване с работата на агенцията. Ако наредя такава проверка най-малкото ще стане припокриване, а и може да бъде изтълкувано, че се опитваме да повлияем на разпоредената от прокуратурата, обясни министърът.
Той подчерта, че въпросът за специалните разузнавателни средства в случая с Иванов е особено важен и ще се развие след като се стигне до истината именно кой е разпоредил използването им и те да станат публично достояние.
Арестуваният Иван Иванов е бушон на главния секретар на МВР Валентин Петров, тъй като той го е назначил, каза бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов, който беше в парламента, за да бъде изслушан от алтернативната комисия “Куйович” на опозицията, предаде БГНЕС. Танов каза, че лично е разговарял с Петров за дейността на Иванов. В отговор на въпрос Танов потвърди, че арестуваният зам.-директор е изнасял информация за братята Маргини.
Бившият началник на службата каза, че при назначаването му на поста е получил информация, според която Иванов не е имал право да бъде назначен за зам.-директор. Затова Танов се е възпротивил и поискал да бъде назначен друг. Цялата информация, с която Танов разполага, ще бъде предоставена на депутатите в четвъртък на заседанието на редовната комисия “Куйович”.
Председателят на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов поиска междуврeменно от министър Петков документи за наказателното производство срещу висши офицери от министерството. От вътрешната комисия искат Петков да даде информация кога е започнала и завършила оперативната разработка, под ръководството на кой прокурор, каква е причината за прекратяване на преписката и дали са унищожавани носители на данни от СРС.
Te питат Петков дали е бил уведомен за контакти между Иванов и обектите на разработката, както и колко вътрешни разследвания е имало в МВР през 2006-2007 г. и какви са резултатите от тях, съобщи Дарик.
 


Сходни връзки

Още двама висши полицаи замесени в афери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди