изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:34 EEST
Вече втори европейски премиер е български зет    
Новини
Руди Демот, министър-председател на правителството на Валония, един от двата по-големи автономни района в Белгия, вече е министър-председател и на франкофонската общност в страната, предаде БТА.


Неговата съпруга е българка от Стара Загора. Това е вторият европейски премиер български зет, след министър-председателя на Унгария Ференц Дюрчани (виж линка).
Сегашното сложно държавно образувание Белгия е съставено от две големи области, Фландрия и Валония, в които се говорят фламандски (нидерландски) и френски език, и от Брюкселския регион, в който близо 85 на сто от населението говори френски.
До белгийската граница с Германия живее и малобройна немска общност, която също има автономен статут. Всяка от трите области има правителство и парламент, които са автономни по отношение на федералното правителство и парламент на Белгия.
Много делови и много харизматичен, 45-годишният Руди Демот направи неотдавна запомнящо се посещение в Холандия. Там той има сърдечна среща с премиера на страната Ян Петер Балкененде. Тази среща накара немалко фламандци да се замислят защо след като Руди Демот се разбира така добре с холандците, да няма нормален диалог между него и фламандците в Белгия.
Министър-председателят на Валония и на франкофоните в Белгия разполага и с друг силен коз - той е полиглот. Един от езиците, на които говори свободно, е родният език на съпругата му- български. През октомври м.г., когато президентът Георги Първанов пристигна в Брюксел за откриването на фестивала на Европейския съюз Европалия, той има отделна среща с Руди Демот. Разговорът между двамата се води на български.  dir.bg
 
 
Унгарският премиер е в Банско с българската си съпруга
05 януари 2008 / News.dir.bg
Министър-председателят на Унгария Ференц Дюрчани е в Банско заедно със съпругата си Клара Добрева, по чиято инициатива двамата са в България.
Унгарският премиер се срещна неофициално с кмета на общината Александър Краваров, като основната тема на разговора им е била развитието на Банско като най-големия зимен курорт, предаде Bulphoto. Дюрчани е проявил интерес към бъдещите планове за града - нови ски-писти, газификация, мерки за намаляване на безработицата и развитие на строителството.
Клара Добрева, която също като своя съпруг е изразила възхищението си от Банско като зимен център, е превеждала по време на разговора с кмета на Банско, съобщиха от кметството.
Дюрчани е поздравил кмета на Банско за добре свършената работа. Александър Краваров е подарил сувенири от Банско на унгарския премиер и семейството му, предаде БТА.
 


Сходни връзки

Вече втори европейски премиер е български зет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди