изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:39 EEST
ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС: ЕЛЕКТРОННА ОБЛАСТ ДОБРИЧ    
НовиниМинистър и експерти демонстрираха как от офиса можете да подадете заявка за някоя от електронните услуги на общините в областта

Министърът на държавната администрация Николай Василев и екипът му представиха вчера в Областна администрация - Добрич "Пилотна интеграционна система на електронна област Добрич". Приветствия към участниците във форума поднесоха областният управител Динчер Хаджиев и кметът Детелина Николова. Подобна презентация се прави за пръв път в България, подчерта министър Василев. "Това е първото посещение на екипа ни, в която и да е област на място, за да демонстрираме как работи интеграционната система" - каза министър Василев. Според него, екипът му избрал Добрич, защото и областната администрация, и всичките 8 общини са показали по-голяма активност да реализират проекта.
Самият проект обхваща областите Добрич, Бургас и Стара Загора и всичките 33 общини в тях. Стойността му възлиза на над 2.6 млн. лева. Резултатите са следните: изградена е технологичната инфраструктура, обучени са всички служители, във всеки регион има 100 електронни услуги. Статистиката посочва, че ежедневно 355 души ползват услугите на електронното правителство, като всеки ден се регистрират 20 % нови потребители. Над 1 500 пъти са използвани информационните услуги "теглене на бланки", осъществени са над 200 транзакции. 
Последна класация отрежда на България 43-о място в света по готовност за използване на електронно правителство. Според министър Николай Василев, сме изпреварили съседите си Гърция и Румъния, тъй като преди този мандат страната ни е била на последно място в Европа. В рамките на презентацията, която бе направена пред присъстващите зам.-областни управители, кметове и IT специалисти, бе заявено, че с въвеждането на личните карти с чип ще отпадне необходимостта от електронен подпис за ползването на различните услуги чрез глобалното пространство. Екипът, разработил информационния портал, се надява, че този пилотен проект ще бъде един образец и за останалите областни центрове в страната, заедно с общините в тях. Специалистите заявиха още, че в момента се работи вече по подготовката на друг проект, с който да се направят възможни получаването на документи - като удостоверения за раждане, по електронен път, а не както е в момента - лично от съответната администрация.
 


Сходни връзки

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС: ЕЛЕКТРОННА ОБЛАСТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди